Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor hos Sveriges kommuner och regioner, SKR, hoppas att enskilda individer inte ska behöva märka skillnaden. Foto: SVT

Beslutet: FHM slutar tillhandahålla provtagning för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 april nästa år ska Folkhälsomyndigheten inte längre tillhandahålla provtagning för covid-19. Det blir då upp till regionerna att se till att det finns tillräckliga resurser för att upprätthålla testningen.

– Vi hade velat få tidigare besked, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor hos Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Folkhälsomyndigheten har precis backat från beslutet att skala ner provtagningen i Sverige. Från och med den 22 november ska vaccinerade enligt beskedet i dag återigen erbjudas gratis testning vid symptom.

Men för bara några veckor sedan, den 31 oktober, beslutade regeringen att Folkhälsomyndigheten från och med den 1 april 2022 inte längre ska ansvara för att det finns tillräcklig provtagningskapacitet. Beslutet har skrivits under av socialminister Lena Hallengren (S).

I ett mejl till SVT skriver Lena Hallengrens pressekreterare att: “Från den 1 april 2022 bedömer regeringen att regionerna kan sörja för testkapacitet som motsvarar det behov som Folkhälsomyndigheten prognostiserar. Att regionerna tillhandahåller testkapacitet enligt prognostiserat behov är i enlighet med det ordinarie ansvar som åligger regionerna.“

Beslut oroar kommuner och regioner

Beslutet oroar Sveriges kommuner och regioner, SKR, eftersom det är osäkert om regionerna kommer hinna bygga upp en egen kapacitet i tid.

– Det gäller nu att regionerna snabbt kan säkerställa att man har egen kapacitet innan Folkhälsomyndighetens uppdrag upphör. Vi hade önskat att Folkhälsomyndigheten hade fått förlängt uppdrag fram till åtminstone halvårsskiftet, säger Emma Spak på SKR.

I dag har FHM ansvar för att säkerställa att Sverige kan upprätthålla en storskalig testning under hela 2021. Det handlar om att myndigheten ser till att varje region har tillräcklig testkapacitet för att kunna fortsätta provtagningen för covid-19 i den takt som krävs.

”En omfattande testning som bedrivs”

Regionerna har alltså i första hand ansvar för provtagningen. Men i de fall där regionerna inte klarar av att testa i egen regi har FHM sett till att det till exempel finns labb i och utanför Sverige som kan hjälpa till att analysera PCR-proverna.

– Det är en extremt omfattande testning som vi har bedrivit och fortfarande bedriver när det gäller covid-19. Många regioner har använt sig av detta för för att kunna testa så brett som man har velat i Sverige. Nu när man avvecklar det innebär det att regionerna antingen måste etablera egen kapacitet eller upphandla av någon annan, säger Emma Spak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter