Hör Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, förklara vad som gäller vid besök på äldreboenden. Foto: SVT/Gorm Kallestad, TT.

Besöksförbudet på äldreboenden kvarstår

Publicerad

Trots att Folkhälsomyndigheten tidigare i veckan gick ut med att man har viss immunitet mot covid-19 efter sjukdomen och kan träffa riskgrupper, så står besöksförbudet fast på landets särskilda boenden.

Socialstyrelsen har förtydligat sina allmänna råd om vad som gäller för att besöka nära och kära som bor på ett äldreboende.

Det är fortfarande verksamheten som bestämmer vilka undantag som kan göras från besöksförbudet. Men de har samtidigt ansvaret för att upprätthålla de boendes sociala kontakter.

– Man kan göra undantag från besöksförbudet, och det är verksamheten som beslutar från fall till fall. Inomhusbesök blir dock bara aktuellt om den boende inte kan ta emot besök utomhus, säger Thomas Lindén som är avdelningschef på Socialstyrelsen.

Anledningar som kan ge undantag från besöksförbudet är till exempel oro hos en boende, eller att den boende eller besökande närmar sig livets slutskede.

Socialstyrelsen: ”Inga kramar”

Även om man kan visa upp ett positivt antikroppstest har man inte rätt att besöka ett äldreboende, däremot kan det vara en hjälp för bedömningen om ifall besöket ska tillåtas.

– Om man beviljas besök så gäller det fortfarande att rekommendationer om avstånd och handhygien följs. Så inga kramar än så länge tyvärr, säger Thomas Lindén.

Planera för sämre väder

Sedan några veckor tillbaka rapporteras det att ingen kommun har mer än 1% smittade på sina särskilda boenden. Och kommuner rekommenderas för att planera framåt för att säkra besök ska genomföras, då undantag ges framåt.

– Det är striktare krav för att ta emot besök inomhus. Besök utomhus är att rekommendera och kan ordnas för många äldre. Men det kan bli värre när hösten och kylan och sämre väder kommer, säger Thomas Lindén.

Besöksförbudet står fast åtminstone till 31 augusti och om verksamheten säger nej till besök, finns det ingen instans att överklaga till. De uppdaterade råden finns på Socialstyrelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.