Finn Bengtsson (M) stänger riksdagsdörren. Arkivbild. Foto: TT

Besviken moderat rundar av

Uppdaterad
Publicerad

Den moderate riksdagsmannen Finn Bengtsson ställer inte upp för omval 2018. Han är inte nöjd med hur hans parti har utvecklats.

Bengtsson, 58, var en av decemberöverenskommelsens hårdaste kritiker. Att han nu avrundar riksdagsarbetet beror bland annat på att han är besviken på att M inte arbetar hårdare för att driva igenom en Alliansbudget. Han framhåller också att partiet är alltför toppstyrt.

”I detta läge finns det ingen anledning för mig att kandidera till en riksdagsplats som i praktiken blir en statistroll”, sade han i ett tal vid Östgötamoderaternas förbundsråd i helgen, ett anförande som finns återgivet på Facebook.

Bengtsson var, när Moderaterna efter valet 2014 ingick Decemberöverenskommelsen, en högljudd röst mot uppgörelsen. Han ansåg partitoppen vara makthungrig och partiet toppstyrt.

Bengtsson var statsrådsersättare i riksdagen från hösten 2006 och ordinarie ledamot från hösten 2010.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.