Besättningen ombord på skeppet Estelle, dagen innan de greps. Foto: Ship to Gaza Sweden

Bildt missnöjd med Israels hantering av Ship to Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen är inte nöjd med Israels hantering i samband med att svenskarna greps i lördags. Samtidigt kräver Vänsterpartiet en debatt i riksdagen.

Frågan om Ship to Gaza kom upp vid utrikesnämndens sammanträde på slottet på måndagen. Den svenska regeringen är inte nöjd med Israels hantering i samband med att svenskarna greps efter bordningen av fartyget.

-Vi har förstärkt ambassaden i Tel Aviv och söker konsulärt tillträde. Vi har gjort klart att vi anser inte att det konsulära tillträde vi har fått är tillräckligt, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Enligt Carl Bildt är det fler än en svensk bland deltagarna som skilts ut från de övriga.

-Det har vi också anmärkt på och ställt frågor om vad som ligger bakom detta, säger Bildt.

V kräver debatt

Vänsterpartiet (V) begär nu en debatt i riksdagen om det inträffade.

Syftet är att diskutera regeringens agerande gentemot Israel under aktivistfartygets resa, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

”Debatten behövs också för att klargöra regeringens syn på Gaza”, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesperson och gruppledare för V i riksdagen.

Ingen förklaring

Sverige har på måndagen fortfarande inte fått någon förklaring från Israel om varför Ship to Gaza-aktivisten Dror Feiler i söndags skildes från resten av de svenska aktivister som med fartyget Estelle försökt bryta Israels marinblockad kring Gazaremsan.

Feiler är inte israelisk medborgare utan har bara svenskt medborgarskap, enligt svenska utrikesdepartementet som hänvisar till israeliska myndigheter. Andra aktivister från Ship to Gaza uppgav att Israel felaktigt kan ha ansett att Feiler är israelisk medborgare.

För UD:s del påverkar beskedet inte hanteringen av fallet, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

-För vår del har det aldrig gjort någon skillnad, för vår del är det viktiga att han är svensk medborgare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ship to Gaza

Mer i ämnet