Bill Browder säger att han kommer polisanmälsa Swedbank. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Ints Kalnins/Reuters

Bill Browder: Jag tänker polisanmäla Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske finansmannen Bill Browder kommer att polisanmäla Swedbank, säger han till Reuters. Samtidigt meddelar Finansinspektionen att man kommer starta en utredning tillsammans med den estniska Finansinspektionen.

Bill Browder var den som förde fram penningtvättskandalen på Danske Bank i ljuset, och under torsdagen meddelar han att han har för avsikt att polisanmäla Swedbank efter Uppdrag gransknings avslöjande. När han kommer göra det säger han däremot inte.

Under onsdagen sa Swedbanks VD Birgitte Bonnesen att de varit i kontakt med Bill Browder, och att han då sagt att han inte tänkte göra någon anmälan. Det är ett besked som går tvärt emot vad Browder nu säger till Reutrers.

Swedbank och penningtvätten

Enligt koncernens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau hade Bill Bowder sagt att han skulle se hela programmet innan han beslutar om han ska lämna över sina egna dokument till Swedbank och berörda myndigheter, skriver Dagens Industri.

Gemensam utredning

Den svenska Finansinspektionen (FI) meddelar i ett pressmeddelande att man kommer att starta en gemensam utredning tillsammans med sin estniska motsvarighet. Syftet är att ”noggrannare undersöka den information som har rapporterats i SVT”, skriver FI.

”Den information som framkommit i SVT är allvarlig och tillsammans med våra estniska kollegor kommer vi att noga undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys.”, skriver Erik Thedéen, generaldirektör för FI i ett pressmeddelande.

Även den lettiska finansinspektionen och litauiska centralbanken erbjuds delta i utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet