Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon hur Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén och Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) reagerar på att Sverige nu har lägst drivmedelspriser i nästan hela Europa. Foto: Pontus Lundahl/TT

Billigast i Västeuropa att tanka i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Bilsemester i sommar? Då kan det vara värt att tanka hemma. Sverige har nu lägst bensin- och dieselpriser av i stort sett alla västeuropeiska länder. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, som pekar på att sänkta priser leder till färre elbilar och ökade utsläpp.

I höstas hade Sverige högst dieselpris i hela Europa, men sedan regeringen sänkte reduktionsplikten och skatterna vid årsskiftet har priserna fallit mer än i många andra länder. Sverige har nu dom lägsta priserna av i stort sett alla västeuropeiska länder.

Foto: SVT

Bara Andorra och Lichtenstein, och några länder i östra Europa har lägre priser, men här i Sverige än nu priset på diesel ett par-tre kronor lägre än i grannländerna Danmark, Finland och Norge till exempel. Och de flesta länderna i hela Europa har nu högre priser på både bensin och diesel än Sverige enligt en prisjämförelse från M Sverige.

– Jag tycker att det är en intressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på M Sverige.

Ökar utsläppen

Regeringen har själv beräknat att sänkningen av reduktionsplikten ökar utsläppen. Lägre bensin och dieselpris gör det också mindre fördelaktigt att köpa elbil.

– Det bidrar också till att utsläppen från vägtrafiken blir högre än vad de skulle kunna vara, säger Carl-Erik Stjernvall.

Skattesänkning på diesel och bensin 2024

Vid årsskiftet sänkte regeringen skatten på bensin med 1:64 kronor per liter. Men det betydde vid pumpen en sänkning på 75 öre per inklusive momsen. Skatten på diesel sänktes 43 öre/liter, men den ökade ändå 15 öre/l i pris på grund av en indexering som följer inflationen.

Den stora sänkningen av priset på diesel vid årsskiftet berodde på sänkt reduktionsplikt. Vid årsskiftet sjönk priset vid pumpen på bensin drygt en krona medan dieseln sjönk drygt fyra kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.