Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Wiktor Nummelin/TT

Billström: Gjort framsteg – arbetar intensivt kommande dagar för Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagens extrainsatta möte gjordes framsteg för den svenska Natoprocessen. Det hävdar Tobias Billström (M).

– Processen går framåt och vi arbetar intensivt de kommande dagarna för att bli medlemmar i Nato, sade utrikesministern på en pressträff efteråt.

På mötet i Natos högkvarter i Bryssel medverkade generalsekreteraren Jens Stoltenberg samt Turkiets och Finlands utrikesministrar. I den svenska delegationen deltog, förutom Billström, chefsförhandlaren Oscar Stenström, biträdande Säpochefen Magnus Krumlinde med flera.

Nytt möte på måndag

Efter mötet uttalade Stoltenberg att ett svenskt Natomedlemskap är ”inom räckhåll” och att ”alla är överens om att ratificeringen bör ske så snart som möjligt”.

– Vi jobbar alla mot att uppnå ett positivt beslut till mötet i Vilnius, men vi har fortfarande jobb kvar att göra, sade han.

Han tog också upp torsdagens PKK-dom som ett exempel på hur Sverige kämpar mot terrorism och organiserad brottslighet.

– De enda som tjänar på de här provokationerna är de som vill splittra Nato. Vidare försening av Sveriges medlemskap välkomnas av PKK och Putin, sade han.

Rent konkret framkom det att statsminister Ulf Kristersson (M) ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på måndag. Enligt Tobias Billström är det ett framsteg och han betonade att det kommer att pågå ett ”intensivt” arbete de kommande dagarna.

– Vi hoppas på ett positivt besked nästa vecka men det är ett turkiskt beslut, tillade han.

Men om ett besked levereras före eller under toppmötet är inte lika viktigt, enligt utrikesministern.

Turkietkorrespondenten: Ha is i magen

Både SVT:s säkerhetsreporter John Granlund och Turkietkorrespondenten Tomas Thorén tolkar det hela som att torsdagens möte ökat sannolikheten för ett svenskt medlemskap.

– Det lät ganska hoppfullt, sade John Granlund SVT:s direktsändning.

– Men! Stor brasklapp: Det här är vad Jens Stoltenberg säger. Vi har inte hört det från turkiska representanter, sade Tomas Thorén.

Han betonade även att man bör ha is i magen.

– Vi har varit med om tidigare att det har kommit helt oväntade besked och utspel från den turkiska sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.