Birgitta Ohlsson meddelar att hon inte kommer ställa upp i val till partiledare. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Birgitta Ohlsson tackar nej till EU-lista

Publicerad

Liberalernas Birgitta Ohlsson kommer inte ställa upp som kandidat för Liberalerna i EU-parlamentsvalet i maj. Hon ger samtidigt sitt stöd till hårt kritiserade Cecilia Wikström, som tidigare den här månaden petats från partiets EU-vallista.
”Förlåtelse är svårt, men samtidigt mycket stort”, skriver Birgitta Ohlsson på sin Facebooksida.

Liberalernas tidigare riksdagsledamot Birgitta Ohlsson har förekommit flitigt i spekulationerna om att leda Liberalernas valrörelse och toppa partiets Europaparlamentlista, efter att Cecilia Wikström petats från platsen tidigare i år.

Birgitta Ohlsson skriver själv på Facebook att hon kontaktats av flera partikamrater som uppmanat henne att ställa upp och beskriver i ett Facebookinlägg hur ”hjärtat är stort för den liberala rörelsen”.

”Inre kanariefågel”

Men nu meddelar hon att hon trots stödet inte kommer ställa upp som kandidat.

”Men ibland måste man också lyssna som mest på den egna inre kanariefågeln. Hon har kvittrat som allra högst det senaste året när jag fått syssla globalt med de frågor som en gång gjorde mig till aktiv liberal. Demokrati, feminism, mänskliga rättigheter och bistånd. Kanske behöver hon landa ett tag i södra Afrika, på någon internationell organisation eller plats utanför partipolitiken efter detta år i England”, skriver Birgitta Ohlsson.

Stöd till Cecilia Wikström

Samtidigt ger hon sitt stöd till den tidigare toppkandidaten Cecilia Wikström, som tidigare den här månade petades från platsen efter att ha ställts inför ett ultimatum av partiledningen – att lämna två omstridda styrelseuppdrag eller mista platsen som partiets toppnamn i EU-valet.

”Trots turbulensen vet jag också att det finns ett tillräckligt stort hjärta för att låta Cecilia Wikström vara kvar som kandidat någonstans på listan. Förlåtelse är svårt, men samtidigt mycket stort. Att mista hennes kunskap, glöd och väljarkapacitet i slutspurten vore olyckligt. Väljarna bör få avgöra hennes öde.”, skriver hon på Facebook.

Birgitta Ohlsson meddelade i september 2017 att hon lämnar politiken helt efter att ha utmanat Jan Björklund om partiledarposten men inte lyckades samla tillräckligt stöd för saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer