Samma dag som Swedbanks bolagsstämma pågår meddelande banken att Birgitte Bonnesen sparkas som vd. Foto: TT/SVT

Birgitte Bonnesen får sparken från Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken. Beskedet kom efter att flera av Swedbanks storägare meddelat att de planerade att rösta nej till ansvarsfrihet för vd:n under bankens bolagsstämma.

Det var en hårt pressad bankledning som förberedde sig för årsstämma under torsdagsförmiddagen.

Mindre än 24 timmar tidigare hade Ekobrottsmyndigheten genomfört en razzia mot bankens huvudkontor och inlett en förundersökning om obehörigt röjande av insiderinformation samt grovt svindleri. Detta samtidigt som bankens aktie fortsatte att dala på börsen.

Får sparken

Bara en timme innan årsstämma inleddes kom beskedet att Birgitte Bonnesen tvingas bort som vd och koncernchef.

”De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen”, skrev styrelseordförande Lars Idermark i ett pressmeddelande.

Samtidigt kommunicerades att tidigare koncernfinanschefen Anders Karlsson blir tillförordnad vd och koncernchef.

– Jag välkomnar beskedet att Bonnesen lämnar, men jag betonar att det inte får bli en åtgärd som isolerar ansvaret till henne. Det här är en fråga som berör fler än bara Bonnesen och styrelsen har ett ansvar här, sa Aktiespararnas vd Joacim Olsson som tidigare varit mycket kritisk mot Swedbank.

Styrelse fick ansvarsfrihet

Drygt 70 procent av aktieägarna på stämman röstade dessutom för att neka Bonnesen ansvarsfrihet. Däremot beviljade man ansvarsfrihet för hela styrelsen, trots att även de mött hård kritik de senste dagarna, framför allt från bankens många småägare.

– Det flödar mycket uppgifter i media men vi som ägare kan bara gå på verifierbara uppgifter – på det som banken eller relevanta myndigheter kommunicerar, sa Jens Henriksson, vd för storägaren Folksam, till TT.

Även storägaren Alecta röstade för att bevilja styrelsen ansvarsfrihet.

”Det vore fel mot Alectas kunder att kräva att hela styrelsen ska avgå omedelbart. Swedbank är en systemviktig bank och att riskera att banken står utan en styrelse vore direkt skadligt för våra kunder och det svenska finansiella systemet”, skrev man i ett pressmeddelande efter stämman.

Aktien handelsstoppades

Swedbanks aktie fortsatte falla under torsdagsmorgonen innan den handelsstoppades strax före klockan tio förmiddagen. Handeln återupptogs strax efter stämmans slut. Aktien föll med knappt åtta procent under torsdagen och har totalt fallit med drygt 32 procent sedan februari då de första anklagelserna om misstänkt penningtvätt briserade.

Hur mycket visste styrelsen

Efterspelet till stämman kom annars till stor del att handla om hur mycket Swedbanks styrelse egentligen känt till om den misstänkta penningtvätt som banken kopplas till.

En välbesökt presskonferens avslutades med ett batteri frågor från flera reportrar rörande hur mycket styrelsens ordförande kände till om en uppmärksammad rapport som bland annat visat att Swedbank haft flera utländska så kallade högriskkunder som omsatt stora summor i banken.

– Jag har inte tagit del av den, sa styrelseordförande Lars Idermark, innan han avbröt fortsatta frågor och lämnade platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet