En Alliansregering blir omöjlig om SD:s besked står fast, enligt Jan Björklund. Foto: SVT

Björklund: Menar SD allvar blir det omöjligt att bilda alliansregering

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund reagerar på Sverigedemokraternas besked om att de tänker blockera alla statsministerkandidater om de inte bjuds in till förhandlingar.
Om SD:s besked och nuvarande opinionsmätningar står fast blir det omöjligt att bilda en Alliansregering, säger L-ledaren i SVT:s Agenda.

Sverigedemokraterna har gått ut med att de tänker blockera alla statsministerkandidater om de inte får vara med i regeringsförhandlingarna.

Dessutom erfar frilansjournalisten Margit Silberstein att Socialdemokraterna till nästa val kommer att vända Vänsterpartiet ryggen, och söka ett samarbete med Liberalerna och Centerpartiet.

Björklund: En Alliansregering kan bli omöjlig

Jan Björklunds utgångspunkt är att han först och främst vill bilda en Alliansregering. Men om SD:s besked står fast, och även de nuvarande opinionsmätningarna, så säger han att det är omöjligt.

– Jag kommer inte medverka till att vi förhandlar med Sverigedemokraterna, och om de verkligen på allvar blockerar en alliansregering, ja då blir det inte möjligt att bilda en sådan, säger Björklund.

LÄS MER: Analys: S vill styra med L och C

Om det här beskedet ligger fast, då går det inte?

– Om Alliansen inte får egen majoritet... om alla andra partier, de rödgröna och Sverigedemokraterna, tillsammans blockerar bildandet av en alliansregering, då går det inte, säger Björklund och tillägger:

– Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. De har sina rötter i den svenska nynazismen och är ett parti som fortfarande har en fot kvar i den rasistiska myllan.

Plan B: Regering över blockgränsen

Om det inte går att bilda en alliansregering 2018, då blir frågan om ett eventuellt blocköverskridande samarbete högst relevant. Som Margit Silberstein skriver ”har Socialdemokraterna nu bestämt sig för att inför valet nästa år med större kraft och bestämdhet försäkra inför väljarna att de är seriösa med att de vill bilda regering eller samarbeta med Liberalerna och Centerpartiet”.

LÄS MER: SD: ”Orimligt” att stödja Anna Kinberg Batra utan inflytande

Om det inte går att bilda en alliansregering, vad gör du då?

– Då menar jag att det är att föredra att vi i ett sådant läge talar med varandra över blockgränsen för att hitta en regeringslösning, och det är ett bättre alternativ än det vi har i dag.

Jan Björklund menar alltså att det kan bli möjligt att man bildar en regering över blockgränsen – även om det skulle splittra Alliansen.

Behovet av regering över blockgränsen ”fullt möjligt”

– Det är ju unikt för Sverige – man får gå tillbaka till andra världskriget för att hitta en sådan regeringskonstellation. Men den politiska situation vi går emot kan också vara väldigt unik... Jag kommer jobba för en alliansregering, men lyckas inte det då är en blocköverskridande regering att föredra före dagens rödgröna röra.

LÄS MER: M fortsätter backa – SD näst största partiet

Björklund uppmanar även andra partier att komma med besked om hur de kommer agera i en situation där Alliansen inte kan bilda regering.

– Det är nästan ingen annan som vill berätta hur de kommer lösa den här situationen, säger Björklund och avslutar:

– Det är fullt möjligt att vi är i en situation där vi kommer att behöva bilda en regering över blockgränsen, som Sverige inte gjort på ett par generationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer