Foto: TT.

Björklund kräver svar från utrikesministern

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas ledare Jan Björklund kräver att utrikesminister Margot Wallström (S) kommer till riksdagen och förklarar sitt uttalande om utomrättsliga avrättningar i fredags.

– Jag kommer i morgon att kräva att Margot Wallström kommer till riksdagen och förklarar sig. Hennes uttalanden är häpnadsväckande. Sverige har ju tidigare intagit en balanserad hållning i konflikten mellan Israel och Palestina men sedan Margot Wallström blev utrikesminister så har Sverige mycket ensidigt tagit ställning mot Israel, säger Jan Björklund (L) till SVT.

Liberalernas partiledare vill alltså att utrikesministern kommer tillbaka till riksdagen. Han vill ha en förklaring av vad hon menade med sitt uttalande om ”utomrättsliga avrättningar” i fredags.

– Ja om hon nu påstår detta med utomrättsliga avrättningar i samband med Israel så antar jag att hon har belägg för det, för det är en mycket grov anklagelse som hon som utrikesminister riktar mot ett annat land. Och har hon inga belägg för det som hon påstår så måste hon ju förklara varför hon sade som hon sade.

– Hon behöver reda ut det här väldigt snart för det skapar ju en diplomatisk kris med ett annat land.

Inga planer på misstroendeförklaring

Enligt Jan Björklund så finns det däremot inga planer i nuläget på en misstroendeförklaring mot utrikesministern.

– Vi måste nu först höra henne förklara vad hon menar med de här anklagelserna. Sedan har riksdagen en lång rad instrument i grundlagen som man kan använda sig av men det ör jag inte beredd att hota med idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.