SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Första striden blir mot Hägglund

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om en tredje pappamånad är kontroversiell eftersom flera andra partier är skeptiska. Inte minst Folkpartiets allianskollega Kristdemokraterna, där Göran Hägglund lovat att ta strid i frågan.

I efterdyningarna av EU-valrörelsen har frågor om feminism och jämställdhet seglat upp i debatten också inför riksdagsvalet i september. Årets Almedalsvecka har tydligt visat detta och de etablerade partierna är nervösa efter Feministiskt initiativs framgångar.

Folkpartiledaren Jan Björklund är kanske inte den svenske politiker som mest associeras med jämställdhetspolitik. Han brukar hellre tala om försvaret, skolan eller kärnkraften. Men Folkpartiet har ett långt förflutet med framgångar på jämställdhetens område. Allt från kvinnlig rösträtt till Bengt Westerbergs förslag på 1990-talet om en första pappamånad i föräldraförsäkringen.

Almedalen 2014

Attacker mot ”rödgrönrosa” politik

Jan Björklunds tal i Almedalen på lördagen fortsatte i denna ideologiska tradition. Jämställdheten var den röda tråden när han argumenterade för den egna politiken och avfärdade de ”rödgrönrosa” partiernas politik. Socialdemokraterna omnämndes sparsamt i talet. Attackerna riktades i stället in mot Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Deras politik är enligt folkpartiledaren tillväxtfientlig och skulle, om den genomförs, vara den största kvinnofälla som gillrats.

Också karriärtjänsterna inom skolan beskrevs som en jämställdhetsreform. Karriärtjänster innebär att staten skjuter till pengar så att förstelärare får 5.000 kr mer i månaden. Björklund lovade nu att slåss för att reformen ska vidgas, både till fler lärare men också till andra kvinnodominerade yrken som förskollärare, specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Strid om tredje pappamånad

Ett annat besked i talet var att Folkpartiet ska driva kravet om en tredje pappamånad i höstens valrörelse. Frågan är kontroversiell eftersom flera andra partier är skeptiska eller direkt avvisande. De flesta barnfamiljer vill nämligen själva bestämma över hur föräldrapenningen tas ut. Socialdemokraterna tvekar till exempel medan Folkpartiets allianskollega Kristdemokraterna säger blankt nej.

Ska Jan Björklund ta strid för denna reform så måste den första striden i så fall vinnas över Göran Hägglund. Och om Björklund kommer att avgå med segern här är högst tveksamt. Göran Hägglund (KD) har redan lovat att ta strid mot en tredje pappamånad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet