”Det finns två partier på ytterkanten i Sverige, båda är ganska extrema partier, och det är SD och V. De har sina rötter i antidemokratiska ideologier” säger Jan Björklund (L). Foto: SVT

Björklund vill ha överenskommelse för att stoppa V och SD

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund (L) har öppnat för ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna. Han vill förhindra att V och SD får mer inflytande. – De har sina rötter i antidemokratiska ideologier och båda har en fot kvar i de ideologierna, säger Björklund.

Liberalernas Jan Björklund kommer att arbeta varje dag för att alliansen ska vinna valet 2018 säger han i SVT:s Gomorron Sverige. Men som SVT Nyheter tidigare berättar har Björklund en plan B – en bredare koalitionsregering över blockgränserna mellan alliansen och Socialdemokraterna.

Anledningen är att Björklund inte vill ge Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna mer makt.

– Vi kan inte återupprepa det misstag vi gjorde 2014 med en decemberöverenskommelse. Den har givit framför allt Vänsterpartiet ett enormt inflytande i svensk politik, säger han i Gomorron Sverige.

”Antidemokratiska rötter”

Björklund säger att han heller inte ser det som någon lösning att alliansen ska samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det finns två partier på ytterkanten i Sverige, båda är ganska extrema partier, och det är SD och V. De har sina rötter i antidemokratiska ideologier och båda har en fot kvar i de här ideologierna. Och de är populister, säger Jan Björklund (L).

– Ska vi föra Sverige framåt i den här oroliga tiden kan vi inte ha kvar det här vänsterstyret, och lösningen för mig är inte heller att sätta sig ned med SD. Då återstår ett samarbete mer i mitten i svensk politik.

Enligt Jan Björklund har både SD och V ”en bakgrund i antidemokratisk historia”.

– SD har ju det i en rasistisk ideologi, och V har det i en kommunistisk ideologi. De har var sin fot kvar i de här myllorna.

”Många väljare vill inte det”

Björklund tror att ett samarbete med Sverigedemokraterna skulle försvaga alliansen.

– Dels är jag inte beredd att göra det för egen del, och dels är det väldigt många av alliansen väljare som inte alls vill se ett samarbete med SD.

Alla fyra alliansledare har markerat att man inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna, menar Jan Björklund.

– Men så finns det en del andra uttalanden som väcker frågor, så det är utmärkt om alla preciserar sig. Jag uppfattar att vi är eniga.

”De bör ge besked”

SVT: Men många saknar besked från KD och Moderaterna?

– Då bör de väl ge de beskeden om det uppfattas så.

Är det en uppmaning från dig?

– Ja, absolut. Framför allt måste vi ge ett gemensamt besked. Jag är helt medveten om att det låter som att vi ger helt olika besked. Nu är det två år kvar och vi hinner prata ihop oss om det här. Men nu när det uppstått en diskussion vill jag vara tydlig med att Liberalerna inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.