Black Lives Matter tilldelas Olof Palmepriset

Publicerad

På lördag är det förre statsministern Olof Palmes födelsedag. Då delas också Olof Palmepriset ut, som nu går till den internationella medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter Global Network Foundation.

– Vi kämpar för att den här organisationen inte ska behövas, säger medgrundaren Patrisse Cullors till SVT.

Rörelsen grundades 2013 av Patrisse Cullors, Alicia Garza och Opal Tometi och har sedan dess vuxit sig allt större och man verkar för fredlig civil olydnad mot polisbrutalitet och rasistiskt våld över hela världen.

– Jag är bara väldigt tacksam, vi har spenderat de senaste 7,5 åren för rättvisa för svarta människor, inte bara i USA utan runt om i hela världen, säger Patrisse Cullors till SVT.

George Floyds död startskottet

Det var förra sommaren som Black Lives Matter fick sitt stora internationella genombrott i samband med en serie fall av extrem polisbrutalitet.

Den utlösande faktorn var det brutala polisingripandet mot den 46-årige George Floyd i Minneapolis i USA i slutet av maj. En polis tryckte sitt knä mot hans nacke och Floyd vädjade flera gånger om: “Snälla, jag kan inte andas”. Men polisen tog inte bort knät och Floyd avled senare på sjukhus.

Händelsen filmades och fick enorm spridning. Därefter följde många protester i stora delar av USA där 20 miljoner människor beräknats ha deltagit. Men vissa protester urartade som i St. Louis där fyra poliser sköts eller där en man dog efter ha blivit skjuten i Texas.

”Kämpar för att organisationen inte ska behövas”

Nu prisas Black Lives Matter Global Network Foundation för sitt arbete.

”Den resonans som afroamerikanernas protester fått internationellt visar att när människor på grund av sin hudfärg utsätts för våld och diskriminering så handlar det om globala hot mot människors värdighet och grundläggande mänskliga rättigheter. Black Lives Matter”, går det bland annat att läsa i prismotiveringen.

Förutom ett diplom får pristagarna även en prissumma på 100 000 dollar. De kommer att tilldelas Olof Palmepriset på lördag i samband med en digital priscermoni.

– Vi kämpar för att den här organisationen inte ska behövas, vi vill inte att Black Lives Matter ska finnas om 100 år. Jag vill att vi kämpar och vinner, vi behöver något annat och ska inte behöva ha samma kamp som våra förfäder, säger Patrisse Cullors.

Styrelsen för Olof Palmes Minnesfond beslutade den 6 februari 1987 att inrätta ett Olof Palmepris. Priset delas ut årligen för särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda. Pristagaren får förutom ett diplom en prissumma om 100 000 dollar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.