Senaste dagarna har vindkraften vid flera tillfällen producerat över 40 procent av all el i Sverige – mer än kärnkraften, och ibland även mer än vattenkraften. Foto: Johan Nilsson/TT

Blåsiga dagar ger rekord för vindkraften

Publicerad

Vindkraften har senaste dagarna ibland producerat mer el än kärnkraften i Sverige. I fredags slogs ett historiskt rekord i elproduktion från vindkraft: 219 GWh.

– Det är nytt historiskt rekord för vindel i Sverige, säger Birger Fält, processledare på Svenska Kraftnät till SVT.

Det är samtidigt en bild av att elen från vindkraft varierar mycket. Senaste dagarna har vindkraften vid flera tillfällen producerat över 40 procent av all el i Sverige – mer än kärnkraften, och ibland även mer än vattenkraften.

Men den 29 december producerade vindkraften bara 1,6 procent av all el i landet. Dessa extrema svängningar betyder att behovet av att kunna lagra energi växer ju större andel av elen som bygger på väderberoende vindkraft, menar Birger Fält.

– Det visar att vindkraften är svår att planera, men samtidigt att potentialen att producera el är stor.

Variationer i produktionen

I fredags slogs även rekordet över mest el på en timme, mellan klockan 08 och 09 på morgonen. 9,53 GWh. Siffror som betyder att vindkraften levererar 90 procent av den teoretiska maxkapaciteten.

De tidigare rekorden var inte så gamla. Timrekordet var från 19 november och dygnsrekordet var från 16 december förra året. Eftersom vindkraften byggs ut väntas nya produktionsrekord kunna slås lite då och då, menar Svenska kraftnät.

Variationerna i elproduktion bidrar till kritiken mot vindkraft, och att vissa i debatten hellre talar om att satsa på mer kärnkraft.

På branschorganisationen Svensk Vindenergi menar man att möjligheterna att parera vindkraftens stora variationer kommer att öka:

– Jag tänker att vindkraft, kan kompletteras av vattenkraft och vätgas. Vätgas och batterier kommer kunna lagra energi de dagar det blåser mycket, och då sparar man på vatten i kraftverksdammarna. Då finns mer energi kvar de dagar det blåser sämre, Säger Tomas Hallberg på Svensk Vindenergi till SVT.

Ökad vindkraft kan sänka kostnader

Enligt energimyndigheten kommer vindkraften fortsätta öka rejält närmaste åren, med nästan en fördubbling från 2020 till 2025.

Svensk Vindenergi presenterar i dag en rapport där man beräknar att den ökade vindkraften kommer bidra till 20 TWh ökad elproduktion som pressar ner elpriserna med i genomsnitt 8 öre per KWh – åtminstone i södra Sverige.

– Det kan låta lite när vi sett elpriser som ökat med flera kronor denna vinter, men sett på årsbasis är detta viktigt för alla elkunder, säger Tomas Hallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer