Vattenfalls dåvarande vd Lars Josefsson som efterträddes av Öystein Löseth (th), som då var vd för Nuon. Foto: Scanpix

”Kritiker till Nuon-affären tystades ner”

Uppdaterad
Publicerad

Näringsdepartementet visste att priset var för högt.

Interna kritiker mot Nuon-affären tystades ned av Vattenfalls ledning. Varningar från näringsdepartementets tjänstemän om att priset på 97 miljarder kronor var kring 30 miljarder för högt nådde heller inte fram till alla i bolagets styrelse, uppger Svenska Dagbladet.

Johnny Bernhardsson, fackförbundet Unionens representant i styrelsen sedan 1995, berättar att ”någon sådan information presenterades inte”.

– Det är ju olyckligt, säger han till SvD.

Svenska Dagbladet skriver att varningarna från näringsdepartementet däremot sändes i e-brev till bland andra Dag Andresen som då arbetade i Vattenfalls koncernledning och Viktoria Aastrup som var statens representant i bolagets styrelse.

Kände inte till informationen

Dåvarande styrelseordföranden Lars Westerberg har i en tidigare intervju med SvD dock sagt att han inte kände till informationen.

Flera uppgiftslämnare vittnar om att det internt inom Vattenfall fanns ett visst motstånd mot affären redan när den gjordes 2010. En person som SvD intervjuat uppger att ledningen satte hård press på de ansvariga för förvärv på Vattenfall att få ihop kalkylerna så att priset på Nuon kunde motiveras och att det även inom Vattenfalls högsta ledning fanns avvikande röster.

– Det konstiga var att alla visste att det var en katastrof, men att ingen sade något, säger en källa till SvD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet