Foto: SVT

”Blir generad av all kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en omtumlad, lycklig och trött Loreen som mötte en ny verklighet som hela Europas popprinsessa i dag. -Jag är glad över att så många gillade mitt performance, säger Loreen till SVT:s reporter Katia Elliott i Baku dagen efter segern.

I går tog hon hem en jordskredsseger i Eurovision Song Contest – mer än 100 poäng före tvåan Ryssland. 18 länder gav Sverige full pott och ”Euphoria” blev det bidrag som fått näst mest poäng i hela tävlingens historia.

Loreen beskriver känslan där tolvorna började trilla in som överväldigande.

Eurovision Song Contest 2012

-När jag får så mycket kärlek blir jag generad. Jag vet inte riktigt vart jag ska titta och så har jag en kamera som är upptryckt i mitt fejs, säger hon med ett skratt.

Inför tävlingen talades det mycket om Loreens engagemang för mänskliga rättigheter. Bland annat besökte hon ett kvinnocenter i Baku och träffade oppositionella aktivister.

Ledaren för oppositionspartiet i Azerbajdzjan har startat en Facebook-grupp där han uppmanar folk att rösta på dig – inte bara på grund av din sång utan på grund av det du gör här. Vad tänker du om det?

-Jag blir glad, men samtidigt blir jag också lite på min vakt. Jag kan inte så mycket om de här ledarna. Jag vet att mänskliga rättigheter går hand i hand med politik – funkar politiken så rullar resten. Men jag vill inte att det ska se ut som om jag håller på oppositionsledare för det gör jag inte. Jag vet alldeles för lite om det. Jag är en folkets kvinna.

Läs mer om Loreen engagemang i de mänskliga rättigheterna i Azerbadzjan här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet