David Boati om G7-mötet: ”Försonlig och positiv ton”

Publicerad

En vässad ton mot Kina, grön omställning och en miljard vaccindoser till fattiga länder.

Så kan G7-mötet i Cornwall sammanfattas.

– Det var en god stämning, sedan finns det ju konflikter som ligger och bubblar under ytan, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

I går avslutades G7-mötet i brittiska Cornwall. Det var det första fysiska mötet för G7-ländernas ledare sedan coronapandemin bröt ut och första gången som USA:s president Joe Biden deltog.

SVT:s Europakorrespondent David Boati menar att länderna visade upp en enad och tydlig front mot Kina under mötet. Dessutom bekräftade man Parisavtalets mål om att nå det så kallade 1,5-gradersmålet och lovade att skänka nära en miljard vaccindoser till fattigare länder under det kommande året.

– Tonen har varit mer positiv och försonlig och det har inte varit samma fokus på vad USA:s president ska twittra härnäst, säger David Boati.

Biden möter Putin

USA:s president Joe Biden befinner sig nu på en Europaturné och på onsdag ska han träffa Rysslands president Vladimir Putin.

Påstådda cyberattacker, en eventuell inblandning i amerikansk inrikespolitik och trupper i Ukraina är bara några frågor som gör relationen mellan Ryssland och USA ansträngd.

– Det är två ledare som vill visa upp för hemmapubliken att de sätter hårt mot hårt. De kommer inte att hålla en gemensam pressträff efteråt utan två separata. Där vi nog kan förvänta oss att båda ledarna ger bilden av att ha varit tydliga och i någon mening vunnit det här mötet, säger Boati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.