Foto: TT

Svenska mäklare: Bopriserna faller mer än statistiken visar

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostadsrätter har fallit ännu mer än vad statistiken visar och värst är det i Stockholm. Där har priserna rasat med 10 procent enligt flera mäklare som SVT Nyheter varit i kontakt med.

Vändpunkten kom tidigt i höst då priserna började sjunka för bostadsrätter. Enligt den senaste mätningen från analysbolaget Valueguard har priserna sjunkit med 4,4 procent de tre senaste månaderna och störst har raset varit i Stockholm där tappet ligger på 5,1 procent. Men det är bara en del av sanningen. För när SVT Nyheter kontaktar några av de största mäklarna i Sverige anser de att fallet är betydligt större än så. 

– Vår bedömning är att pristappet ligger på 10 procent i Stockholm och är mindre i resten av landet, säger Johan Nordenfelt som är informationschef på mäklarfirman Erik Olsson. 

Dubbelt så stort i Stockholm

Man tror att prisfallet är dubbelt så stort i Stockholm jämfört med publicerade siffror för att den bara visar lägenheter som sålts.

– Den officiella statistiken inkluderar bara bostäder som har sålts och tar inte med de osålda. När vi bedömer marknaden funderar vi mer i termer av hur mycket skulle säljarna behöva sänka sina förväntningar för att få sina bostäder sålda, säger Johan Nordenfelt på Erik Olsson. 

Även Fastighetsbyrån och Skandiamäklarna ser ett kraftigt prisfall som framför allt gäller i Stockholm:

– Stockholm har drabbats hårdast. Vi ser ett prisfall på 10-15 procent. I Göteborg och i Malmö rör det sig om en sänkning i storleksordningen 5-10 procent, säger Fredrik Helmstrand, Skandiamäklarnas vd.

Rekordpriser

Han betonar dock att när det gäller de riktigt eftertraktade objekten som ligger bra till går det fortfarande att få ut rekordpriser. 

– Det varierar över landet, säger Johan Vesterberg som är presschef på Fastighetsbyrån.

– Enligt vår bedömning är prisfallet cirka 10 procent i Stockholm och betydligt mindre i Göteborg. I Malmö ligger priserna mer stabilt. 

På Länsförsäkringars fastighetsförmedling är man mer försiktig.

– Vi har sett att priserna är på väg ned men jag kan inte ge några exakta siffror, säger Per Sangrud som är informationsansvarig på Länsförsäkringars fastighetsförmedling.

LÄS MER: Fler tvingas sänka priset på sina lägenheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet