Borg sågar vårbudget

Uppdaterad
Publicerad

Omoderna åtgärder som går på tvären med all annan europeisk politik, kallar den förre finansministern Anders Borg de förslag som hittills läckt ut från den rödgröna regeringens vårbudget.

– Det är en väldigt omodern politik, som de flesta regeringar i Europa oavsett partifärg, har lämnat bakom sig. Det går på tvärs även med det vi ser från andra socialdemokratiska regeringar i länder som Nederländerna och Danmark, säger Borg i en telefonintervju med TT.

– Det är ingen annan regering i Europa som höjer beskattningen på arbete och framförallt inte beskattningen på unga människor i servicesektorn, tillägger han.

Vårbudget 2015

Borg befarar att åtgärderna kommer att få negativa effekter, då de kommer samtidigt som digitaliseringen i ekonomin raderar ut många okvalificerade jobb och ungdomsarbetslösheten är hög i landet.

– Sverige och svensk ekonomi har genomgått mycket omfattande strukturreformer. Och i den meningen är det inga avgörande steg som tas. Men det är klart, höjer man a-kassan och höjer beskattningen på arbete, då ökar man antalet personer utanför arbetsmarknaden och slår ut jobb.

Den tidigare finansministern Anders Borg (M), som avgick efter alliansens valförlust i höstas, är på väg till IMF:s vårmöte i Washington. Dit väntas även hans efterträdare, socialdemokraten Magdalena Andersson, senare i veckan efter det att hon lagt fram vårbudgeten i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårbudget 2015

Mer i ämnet