Foto: TT

Bostad i Stockholm kan vara merit på CV

Publicerad

– Företag som hade kunnat växa med fler anställda gör det inte på grund av bristen på bostäder. Eftersom de personer som företagen vill rekrytera inte hittar bostad, säger Maria Rankka som är vd på Stockholms handelskammare.

Bostadsbristen hindrar utveckling, tillväxt och jobb. Det sade finansminister Magdalena Andersson (S) i en bostadsdebatt i SVT Aktuellt i måndags. Effekterna är särskilt påtagliga i Stockholm, menar handelskammaren där.

Stockholms handelskammare lät Demoskop intervjua 600 mindre och snabbt växande företag i Stockholms län om effekterna av bostadsbristen.

– Företag som hade kunnat växa med fler anställda gör det inte på grund av bristen på bostäder. Eftersom de som de vill rekrytera inte hittar bostad, säger Maria Rankka som är vd på Stockholms handelskammare.

”Gift för företagen”

Enkäten visade att hälften av företagen ser bostadsbristen som ett allvarligt hinder för tillväxt. Närmare var femte företag uppgav att de misslyckats rekrytera personal på grund av bristen på bostäder.

– Det är en mycket hög siffra. Bokrisen är ett riktigt gift för företagen, säger hon.

Ifall de intervjuade företagen är representativa och problemet drabbar i genomsnitt var femte liknande företag i länet, skulle närmare 8.000 rekryteringar ha misslyckats, menar Stockholms handelskammare. Detta är en osäker uppskattning som bygger på antagandet att varje företag misslyckats vid en rekrytering någonsin.

Forskare: Helt vansinnigt

SVT Nyheter har varit i kontakt med rekryterare som bekräftar bilden att bostad ofta är ett stort problem när företag ska anställa folk utifrån Stockholm. Många sökande utifrån landet och utlandet drar tillbaka sina ansökningar när de ställs inför problemet att hitta bostad.

En forskningsledare på Stockholms universitet skriver till oss att det är ”helt vansinnigt att behöva tänka att det kanske är snabbare att anställa någon 'lokal' än någon med bästa kompetensen ...”.

Är det rentav en fördel idag att skriva på sitt CV att man har bostad i Stockholm?

– Vi hör att företag ibland måste fråga om de man vill rekrytera har bostad eftersom det är så svårt att hitta bostad, säger Maria Rankka.

– Politikerna har ett val nu. Arbetslöshet eller lösa bokrisen, säger hon.

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet