Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen Muezzin bor två vuxna och fem barn i 4 rum och kök – och det är svårt att hitta större som de har råd med. Följ med hem till dem och se hur de löser middagsätandet. Foto: Tomas Hallstan/SVT

Bostadsbyggen bromsas – trots allvarlig brist

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna är de mest trångbodda i Norden, och i 180 av våra 290 kommuner råder brist på bostäder. Samtidigt sker en kraftig inbromsning i bostadsbyggandet.

Bolaget Rikshem AB har gjort sitt allra sista bygge inom överskådlig framtid. Detta trots att alla lägenheter i det nya huset haft omkring 10 ansökande hyresgäster var.

Anledningen är enligt Petter Jurdell, Rikshems kommersiella chef, att högre räntor och ökade byggkostnader gör det omöjligt att bygga bostäder folk har råd att bo i.

Bostadsmarknad

– Det är den perfekta stormen. Vi går mot en total byggkrasch i alla boendeformer, säger han.

Det är nämligen inte bara hyreslägenheter som inte längre byggs. Petter Jurdell berättar att folk inte heller vill köpa nya lägenheter på grund av de höga räntorna, och detsamma gäller villor.

– Vi startar inga fler bostadsprojekt i hela landet, säger Petter Jurdell.

”Jätteinbromsning” av byggen

Även Johanna Frelin, vd för Riksbyggen, vittnar om att hennes företag nära på infört totalstopp på nybyggen. Nya projekt har minskat med ungefär 90 procent de senaste två åren.

– Det är en jätteinbromsning, säger hon.

Hon menar att trots att vi inte märker någon större skillnad nu, lär vi inte se fler byggkranar över svenska städer från och med i vår.

– Den här inbromsningen kommer att märkas väldigt tydligt, väldigt snart, säger Johanna Frelin.

De mest trångbodda i Norden

För alla dem som söker bostad i Sverige blir situationen självklart inte bättre av att bostadsbyggena läggs på is.

Sverige har blivit det mest trångbodda landet i Norden, och familjer tvingas bo i alldeles för små bostäder för att de inte har råd med – eller inte får tag i – en bättre bostad.

I klippet hör du fembarnspappan Yahya Muezzin från Norrköping berätta hur hans familj kämpar för att hitta en bostad där alla får plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet