Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ger Brå i uppdrag att analysera kriminellas påverkan på politiken. Foto: Henrik Montgomery/TT

Brå ska analysera kriminellas tryck på politiken

Publicerad

Kriminellas och andra systemhotande aktörers påverkan på politiken ska analyseras. Regeringen ger nu Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att göra analysen och vid behov komma med förslag till åtgärder.

– Det tar sikte på ett växande problem, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Han framhåller att det behövs mer kunskap om aktörer som ligger bakom och som drivs av kriminella motiv.

Han nämner tidigare kända exempel som skäl för varför Brå nu får uppdraget. Det handlar om exempel från Södertälje som arbetat länge mot infiltration och kriminellas inflytande på bygglov, bland annat, samt Göteborg där kriminella klaners agerande ledde till en tystnadskultur i den offentliga förvaltningen.

Han nämner också stängningar av fritidsgårdar i Botkyrka som den S-ledda kommunen gjorde där efter en rapport om missförhållanden samt händelser i Moderaterna för ett antal år sedan.

Justitiedepartementet bjuder också in till ett rundabordssamtal med politiker, organisationer och företrädare för myndigheter för att belysa problemet med, som det heter, otillåten påverkan mot förtroendevalda och politiska församlingar och organ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.