En moské i stadsdelen Svartbäcken i norra uppsala utsattes tidigt på nyårsdagen för ett attentat då brandbomb kastades mot och klotter ritades på fasaden. Ingen person skadades och elden självsläckte snabbt. Nu fördömer statsminister Stefan Löfven å det skarpaste det som hänt. Foto: TT

Brandbomb kastad mot moské i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det nya året inleddes med ett nytt dåd mot en av landets moskéer, den här gången i Uppsala. Och det är den tredje moskéattacken på kort tid.
– Det här är inte Sverige och det här är inte svenskarna, säger statsminister Stefan Löfven om dåden.

Även förra året inleddes med ett dåd mot en av landets moskéer. Natten mot den 2 januari 2014 klottrades hakkors på Stockholms moské.

– Känslan är att det är planerade hatbrott med syfte att skrämma en del av befolkningen. Det är en attack mot religionsfriheten, en attack mot hela samhället och jag kan inte annat än att definiera det som terrordåd, säger Omar Mustafa, ordförande i Islamiska Förbundet Sverige.

Stefan Löfven fördömer å det skarpaste det som hänt.

– Det viktigaste nu är att alla tar avstånd från det här. Jag vill samtidigt berömma dem som varit ute och gett de drabbade sitt stöd. I Sverige ska ingen behöva vara rädd när man utövar sin religion, säger Löfven till TT:s utsände i Brasilien.

Minskar toleransen i Sverige?

– Det kan vara något som händer, något vi måste vara mycket vaksamma på för att det inte ska bli så. Det här är inte Sverige och det här är inte svenskarna.

En molotovcocktail

Polisen larmades till moskén i Uppsala klockan 05.30 på nyårsdagen sedan någon kastat en molotovcocktail mot byggnaden.

– Det hade brunnit på ett ställe utmed fasaden och någon hade klottrat ett rasistiskt budskap på entrédörrarna. Därför har vi även inlett en förundersökning om skadegörelse och hets mot folkgrupp utöver rubriceringen försök till mordbrand, säger Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen.

Några timmar efter dådet är klottret borttvättat. En besökare känner olust när han kommer till moskén strax efter.

– De säger åk hem. De tror inte att det är vårt hem också, trots 40 år i Sverige. Det är konstigt, säger han över telefon till TT.

Omar Mustafa riktar kritik mot regeringen.

– Det är ett allvarligt läge. Regeringen måste vidta åtgärder, säger han.

Närmare dialog

På frågan om vad regeringen gör svarar statsministern:

– I egenskap av partiledare har jag träffat ledarna för de muslimska, judiska och kristna samfunden, men det är viktigt att regeringen fördjupar denna dialog för att se vilket stöd de behöver och vad vi kan göra. Vi ska också anslå pengar som ska gå till att höja säkerheten för trossamfunden.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) efterlyser också en närmare dialog mellan regering, polis och muslimska samfund för att få bukt med den låga anmälningsbenägenheten i muslimska församlingar.

– För att minska det här möjliga förtroendeglappet och skapa modeller för systematiskt säkerhetsarbete där anmälningar är en del av det. I det avseendet tror jag att synagogor och judiska församlingar har kommit längre.

På fredagen planeras manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det är viktigt att komma ihåg att varje gång det har varit en attack så har samma moské sedan fått en så kallad kärleksbomb där folk har visat stöd och sympati. Större delen av befolkningen är starkt emot den här typen av attentat och i morgon kommer vi att samla de här goda krafterna, säger Omar Mustafa.

 * Januari, Stockholm: Den stora Stockholmsmoskén på Södermalm får entrén nedklottrad med hakkors.

 * Maj, Eskilstuna: Under kvällsbönen blockeras dörren till lokalen med träbalkar och betongblock.

 * Juli, Norrköping: Det påbörjade moskébygget liksom byggbaracker sätts i brand.

 * September, Södertälje: Fönster krossas på Somaliska föreningens bönelokal. Även Palestinska föreningen drabbades av vandalisering.

 * September, Flen: Fönster krossas på moskén.

 * September, Avesta: Någon sätter eld på mattor i moskén.

 * Oktober, Helsingborg: En moské i en källarlokal vandaliseras.

 * Oktober, Flen: Fönsterrutor krossas.

 * November, Eslöv: Rutor krossas.

 * November, Örebro: Brandfarlig vätska kastas in genom ett fönster.

 * December, Eslöv: Två fönsterrutor krossas och fasaden sprejas i källarmoské.

 * December, Eskilstuna: Moskén utryms sedan en brand brutit ut på juldagen. Fem personer förs till sjukhus, och polisen misstänker mordbrand.

 * December, Eslöv: Brand både på utsidan och inne i källarmoské – innanför ett krossat fönster. Begränsade brand- och rökskador. Moskén är densamma som vid tidigare attacker i Eslöv.

Källa: Expo.se (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot moskén i Uppsala

Mer i ämnet