Moskén i Uppsala utsattes för en attack tidigt på nyårsdagen. Foto: TT

Efter moskéattacken – nu skärps säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårsdagen har landets poliser fått direktiv om att tillsynen vid religiösa byggnader ska skärpas.
– Vi ser det här som allvarliga händelser, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, om de senaste attackerna.

Under nyårsnatten kastades en molotovcocktail mot moskén i Uppsala. Dessutom hade det enligt polisen klottrats ett rasistiskt budskap på dörren.

Nyhetsbyrån TT rapporterar nu om att säkerheten ska skärpas kring religiösa byggnader i Sverige. Enligt Mats Löfving på polisen beslutades det vid ett möte på nyårsdagen att man ska skärpa ”tillsynen och vaksamheten”.

Vid mötet ska det dessutom ha bestämts att polisen och Säkerhetspolisen tillsammans ska ta fram en lägesbild och förslag på åtgärder.

Mats Löfving säger till TT att attackerna även i fortsättningen ska utredas av polisen lokalt.

– Gärningsmännen till de här brotten måste hittas. Det kan ju vara allt från ungdomligt oförstånd till överlagda och genomtänkta handlingar. Det påverkar ju det sätt som vi måste arbeta med det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot moskén i Uppsala

Mer i ämnet