Efter moskéattacken: ”Man vill inte att det ska drabba familjen”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på nyårsdagen kom larm om en brand i moskén i Uppsala.

Nu sprider sig rädsla bland medlemmarna i församlingen.

– Man vill inte att barnen ska se såna händelser, säger Samer Aburahmeh till SVT.

Det var vid 05.30-tiden på nyårsdagen som det kom larm om att det brann vid moskén i Uppsala. En molotovcocktail hade kastats mot byggnaden och rasistiska slagord klottrats på dörrarna.

– Det känns hemskt och man blir upprörd. Vi bor i Sverige och det är religionsfrihet och den måste säkerhetsställas , säger Samer Aburahmeh som är aktiv medlem i Uppsalas moské.

Attack mot moskén i Uppsala

Mordbrand och hets mot folkgrupp

När polisen kom till platsen hade branden slocknat och nu har polisen inlett en förundersökning.

– Vi har inlett en förundersökning om försök till mordbrand, klottret rubriceras som skadegörelse och hets mot folkgrupp , säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Under 2014 har tretton moskéer runt om i  hela landet attackerats enligt tidskriften Expo.  

I januari fick bland annat Stockholms moské sin entré nerklottrad med hakkors och senare i september fick Somaliska föreningens bönelokal i Södertälje, sina fönster krossade.

– Med tanke på vad som har hänt de sista veckorna i Sverige så skulle det här kunna vara något som har spridit sig. Vi har även anmält händelsen till Säkerhetspolisen, säger Lisa Sannervik.

Polisen har just nu ingen misstänkt, men vittnen ska ha sett en misstänkt person på platsen.

Samer Aburahmeh som är aktiv medlem i församlingen, säger att han blir rädd och vill inte ta med sig sin familj.

– Man vill inte att det ska drabba familjen, att barnen ska se såna händelser och visa ett sånt hat mot muslimer, säger han.

Människor visar stöd

Men det finns också de som visar sitt stöd. I dag överlämnade Ester och hennes pappa Mats Berglund, ett hjärta gjort av indianpärlor till moskén.

– Det verkar som vissa människor inte behöver särskilt mycket knuffar i ryggen för att börja bli farliga. Det är inget samhälle som jag vill bo i eller att min dotter ska växa upp i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot moskén i Uppsala

Mer i ämnet