Släckningsarbete har pågått hela natten på olika platser i bland annat Småland, Värmland, Norrbotten. Foto: Bengt Haellquist

Bränder på flera håll i landet

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i sommartorkans Sverige kämpar just nu räddningstjänsten med flera bränder. Släckningsarbete har pågått hela natten på olika platser i bland annat Småland, Värmland och Norrbotten. På flera håll är branden fortfarande inte under kontroll.

På söndagseftermiddagen kom larm om en brand utanför Oskarshamn som drabbat 10 hektar skog.

Helikoptrar från försvaret har sedan dess vattenbombat området kring Kristdala, och kommer att fortsätta att göra det under måndagen.

Boende evakueras efter brand i Värmland

Vid 18-tiden på söndagen bekämpade även räddningstjänsten en stor skogsbrand vid Hornäs, Lessberget norr om Ekshärad i Värmland. Totalt deltar tio stationer i släckningsarbetet, som kommer att pågå långt in på måndagen.

Helikoptrar och brandflyg har deltagit i släckningsarbetet, något man åter tänker skicka upp i luften under måndagen.

– Nu har vi en slang runt hela området, vi fortsätter att bomba med tre helikoptrar. Vinden har tilltagit nu på förmiddagen, så vi försöker släcka så gott vi kan, säger räddningschef, Håkan Finnqvist, som befinner sig på Ordenshuset i Byn, platsen dit boende i ett 30-tal fastigheter har evakuerats.

En av dem som har evakuerats är Arne Berglund. Hans hus ligger 500 meter från branden.

– Det är väldigt olustigt, all rök och allt som brinner.

Det är fortfarande oklart när de evakuerade kan ta sig tillbaka.

Stor skogsbrand i Norrbotten

Den brand som drabbade skogen norr om Överkalix bekämpades under söndagen och var vid 04.00-tiden på måndagen släkt.

Det brinner i värmländska Ekshärad. Foto: Läsarbild

Flera bränder i Dalarna

Även i Dalarna har räddningstjänsten börjat få kontroll över de bränder som härjade efter söndagen. I närheten av Ludvika uppstod flera gräsbränder, något som också drabbade järnvägssträckan mellan Ställberg i Örebro län och Ludvika i Dalarnas län.

– Det är mest troligt orsakat av ett tåg, eftersom det brinner på flera ställen längs järnvägen, sa Martin Duberg, inre befäl vid Nerikes brandkår på söndagen.

På måndagsmorgonen uppgav brandkåren att arbetet fortsätter, men att läget är stabilt.

Det brinner på flera ställen längs järnvägen mellan Ställberg i Örebro och Ludvika i Dalarna. Foto: Adam Larsson /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.