Luddbränder orsakade av aspfrö har ansträngt resurserna för brandförsvaret i Stockholms län. Bilden visar en brand i Kärrtorp. Foto: Mattias Areskog / TT

Brandförsvaret om aspluddet: Leken kan få förödande konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Aspluddet som ligger som ett vitt täcke på marken har lett till hundratals bränder runt om i Stockholmsregionen, många av dem anlagda. Det har lett till att brandförsvarets resurser blivit hårt ansträngda och de går nu ut med en uppmaning till dem som startar bränderna som ett slags lek.
– Man kan inte överblicka konsekvenserna av att starta det här. Dags att sluta nu, säger brandmannen Anders Edstam.

Över 200 larm om markbränder i Stockholms län i tisdags, och under onsdagen blev det ännu värre med en ytterligare ökning av bränder med 30 procent. Det ska jämföras med en normal dag med torrt väder då det är vanligt med cirka 20 markbränder.

– Det här är en situation som jag aldrig upplevt under min 20-åriga karriär. Den här vita mattan brinner fantastiskt bra och väldigt snabbt, säger Anders Edstam, vice brandchef Södertörns brandförsvar, till SVT:s Morgonstudion.

Startas som en lek

Aspluddet kan inte självantända utan det behövs något som startar bränderna, antingen att någon slarvar genom att kasta en fimp eller att någon tänder på med flit.

– Vi vet att en mycket stor andel av de här bränderna dessvärre är lek. Det brinner på ett fantastiskt spännande sätt, men i och med att bränderna kan sprida sig många meter i minuten så kan det som var tänkt som en lek få förödande konsekvenser.

Ytterligare ett problem är att brandförsvarets resurser ansträngs hårt av mängden bränder.

Det får räcka med att titta på Youtubeklipp

– Stundtals är alla upptagna med att släcka kanske 20 samtidigt pågående bränder, då finns inte resurser kvar för att hantera en bostadsbrand, en trafikolycka eller en drunkning. Då kan det bli ökade skador och i värsta fall hot mot liv och hälsa.

Vad vill du säga till ungdomarna och deras föräldrar?

– Till föräldrarna säger jag bara att nu är det dags att ta ett snack och förklara allvaret i det här. Och till alla som tycker att det såg kul ut i ett Youtubeklipp så får det räcka med att titta på Youtubeklippet, för det här är farligt. Man kan inte överblicka konsekvenserna av att starta det här. Dags att sluta nu, säger Anders Edstam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer