Embryologen, Fatma Gülen Yaldir, visar Akademiska sjukhusets ägg- och spermiebank. Foto: Caroline Nilsson, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brist på ägg- och spermiedonatorer i landet – ”spermier är en färskvara” 

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på ägg- och spermiedonatorer vid flera kliniker i landet. Det innebär att ofrivilligt barnlösa kan få vänta ännu längre på hjälp.
– Socialstyrelsen har jobbat medvetet med att öka antalet organdonatorer i Sverige, men vi ser inget liknande arbete alls med ägg och sperma, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU. 

Fram till årsskiftet har det funnits sju kliniker, alla kopplade till universitetssjukhusen, som man har kunnat donera ägg och sperma till. Många av dem har brist på donatorer, visar en enkätundersökning som SVT Nyheter har skickat till samtliga kliniker. 

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har längst kö i landet till IVF-behandling med donerade könsceller. Där har man tidigare gjort riktade insatser för att söka fler donatorer, bland annat på Instagram. 

– Problemet med kampanjer är att vi ändå inte kan handlägga alla samtidigt, det kräver resurser. Spermier är en färskvara, så man vill hellre ha en stadig ström av några varje vecka än att det plötsligt kommer 20-30 personer, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare i reproduktionsmedicin.

Inte tillåtet med anonyma donatorer

För att bli donator måste man vara frisk och inte ha någon ärftlig sjukdom. Dessutom måste man vara beredd på att eventuella barn man ger upphov till kan komma att söka upp en i vuxen ålder, eftersom det inte är tillåtet med anonyma donatorer i Sverige. 

– De ska veta vad de ger sig in på. Det ska vara frivilligt och något man gör för andra. 

Sahlgrenska sjukhuset sticker ut i statistiken men flera sjukhus uppger att de har brist på donatorer, däribland Skånes universitetssjukhus och Universitetssjukhuset i Linköping, som ser en ökad efterfrågan på donerade spermier framöver.

För att bli donator måste man vara beredd på att eventuella barn man ger upphov till kan komma att söka upp en i vuxen ålder, eftersom det inte är tillåtet med anonyma donatorer i Sverige.  Foto: Caroline Nilsson, SVT

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man i dagsläget “hyfsat god tillgång” på ägg, men även här behöver man fler spermiedonatorer och planerar en värvningskampanj till våren. 

Karolinska universitetssjukhuset brukar rekrytera nya donatorer vid högskolorna när de öppnar för terminen. Men det som genererar flest nya donatorer är när media uppmärksammar bristen på dem, enligt Tekla Lind, patientflödeschef på Reproduktionsmedicin på Karolinska. 

– Då ringer det folk direkt.

Svårare rekrytera äggdonatorer

Att rekrytera äggdonatorer är oftast svårare, eftersom det är en mer krävande process att donera ägg. Lagändringen som tillåter dubbeldonation och embryodonation skulle kunna förlänga köerna ännu mer, men ännu har ingen klinik kommit igång med behandlingarna. 

– Det gäller att man är med och rekryterar fler donatorer när det blir fler som ska ta del av det, säger Karin Steffenstorpet, avdelningschef på fertilitetsenheten på Örebro sjukhus. 

Hon anser att det bör vara mer lättillgängligt att donera könsceller. 

– Jag hörde en donator som pratade om att han får donera blod på arbetstid, men inte spermier. Det vore en väldigt bra tanke ur en donators perspektiv. 

Intresseorganisationen RFSU vill se riktade informationskampanjer från Socialstyrelsen. 

– Socialstyrelsen har ett uppdrag att få fler människor att donera organ. Det uppdraget borde omfatta även ägg och sperma, säger förbundsordförande Hans Linde. 

  • För att bli spermiedonator ska du vara minst 23 år, men inte äldre än 45 år.
  • För att bli godkänd som donator måste du träffa en läkare och en kurator och berätta varför du vill bli donator. Donation ska vara altruistisk, du ska alltså inte göra det för pengarna.
  • Du får inte ha några allvarliga smittsamma sjukdomar eller allvarliga ärftliga sjukdomar i släkten. Du måste vara psykiskt frisk, och du får inte ha något missbruk.
  • Innan du blir godkänd får du lämna ett spermaprov som visar spermiernas kvalitet.
  • När du blivit godkänd får du komma till kliniken och lämna sperma vid flera tillfällen. Spermierna fryses därefter ned. Sex månader senare får du lämna nya blodprover som kontrollerar att du inte fått några nya sjukdomar under tiden. Därefter kan de frysta spermierna doneras.
  • Den som donerar spermier är vanligtvis anonym för den eller dem som vill få barn. Du får inte heller veta vem eller vilka du donerar till.
  • När du donerar spermier får du en ersättning för att täcka omkostnader i samband med donationen. Hur mycket kan variera men SKL rekommenderar 550 kr/tillfälle.
  • Barn som kommer till via donation har rätt att veta identiteten på donatorn, barnet kan därför kontakta dig när det uppnår ”mogen ålder”. På kliniken där behandlingen utförs får du lämna information om dig själv till barnet.
  • Du har inga juridiska skyldigheter gentemot eventuella barn.

Källa: 1177, SKL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

dubbeldonation och embryodonation

Mer i ämnet