Foto: Fredrik Nordahl/SVT

Brist på sjukvårdspersonal störst problem för fler IVA-platser

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler insjuknar i Covid-19 jobbar sjukhusen nu hårt för att öppna fler IVA-platser. Men den stora flaskhalsen är bemanningen. Om detta varnar nu ett antal inom vården som SVT Nyheter talat med.

— Vi är i katastrofläge och använder oss av personal som inte har rätt utbildning eller erfarenhet, säger en ur intensivvårdspersonalen i Stockholm.

Idag vårdas 157 patienter med covid-19 i ntensivvård vid akutsjukhusen. Dessutom ligger 578 patienter på sjukhusens vårdavdelningar med covid-19 visar SVTs kartläggning.

Sjukvården kraftsamlar nu för att möta det ökande behovet av vårdplatser. I Västerbotten öppnar en ny IVA-avdelning i Umeå i dag, fredag.

Coronapandemin

– Just nu har vi elva platser lediga, snart öppnar vi 13 nya platser. Vi bör kunna leverera i nivå med Folkhälsomyndighetens värsta scenarier, säger Johan Thunberg, verksamhetschef för intensivvården i Västerbotten.

Också Stockholm bygger ut, i dag med bland annat en ny avdelning på Karolinska i Huddinge där man gör om operationssalar till intensivvårdsplatser.

Men Socialstyrelsen kan inte svara på om platserna kommer att räcka.

– Det är ansträngt i framför allt Stockholm och några andra regioner. Alla resurser går åt till att säkra så många platser som möjligt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Personalbrist största problemet

Samtidigt som antalet intensivvårdsplatser ökar, är den stora utmaningen just nu att hitta personal som kan bemanna platserna.

– Vi försöker dra tillbaka personal med intensivvårdserfarenhet och snabb-inskola dem. Anestesisköterskor kan bistå. Sedan tittar vi runt, lyssnar med privata vårdgivare, säger Johan Thunberg.

För att bemanna en intensivvårdsplats krävs det i vanliga fall ungefär en IVA-sjuksköterska per patient, och en läkare på tre. Men redan i dag är personalen tunt utspridd i Stockholm. Istället för att få vård i enkelrum samlas Covid-19 patienter i större sjukhussalar för att personalen inte ska behöva byta skyddsutrustning mellan varje patientbesök.

– Vi har en vård i katastrofläge nu. Det kan vara en IVA-sköterska på sex patienter nu, särskilt på natten är vi kort bemannade, säger en ur intensivvårdspersonalen.

Syrgaskapacitet behövs

En annan flaskhals för att skapa nya intensivvårdsplatser är tillgången till ström och syrgaskapacitet. I Norrtälje har man redan omskolat personal och tredubblat kapaciteten till elva platser på intensivvården, och i dag är fem av dem belagda.

– Men när det gäller strömmen och syrgaskapaciteten så håller inte de för att fortsätta att eskalera upp här, säger Susanne Bergenbrant Glas, chefläkare i Norrtälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet