Bröderna i Kevin-fallet om polisutredningen: Skrattretande

Uppdaterad
Publicerad
För 20 år sedan pekades bröderna ut för mordet på 4-årige Kevin. Förra veckan meddelades att de frias från alla misstankar och avförs från utredningen. I Morgonstudion berättar de om när de fick ta del av polisutredningen för första gången.
– Jag skrattade av ilska, säger den yngre brodern Robin Dahlén.

I SVT:s Morgonstudion berättar bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén om hur dagarna den senaste veckan varit.

– De har varit väldigt positiva, det är en stor sten som har släppt. Man har fått ett otroligt stöd från nära och kära och människor runt om i landet, säger Christian.

– Ja, det har varit glädjefullt men också tröttsamt. Som sagt en stor sten som släppte, så man har varit väldigt trött, säger Robin.

Avfördes från utredningen

Chefsåklagare Niclas Wargren bekräftade för en vecka sedan att bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén är avförda från utredningen av mordet på Kevin och att det är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott.

– Det betyder mycket att han var så tydlig att vi inte har något med det här att göra, säger Robin Dahlén.

När Dokument Inifrån granskade Kevin-fallet klarnade bilden av hur polisutredningen genomförts och hur de 30 förhör som hölls med bröderna, då fem och sju år gamla, gick till.

”Jag kände att ingen skulle tro mig”

Eftersom bröderna var så unga dömdes de aldrig, men har av polisen alltid ansetts vara skyldiga till Kevins död. Robin Dahlén säger att det var därför de aldrig slog larm, även om de kände på sig att de var oskyldiga.

– Jag kände att det var ingen som skulle tro mig om jag gick in till polisen och sa ”jag har inte gjort det”.

”Kändes som att man var med i en dålig Beck-film”

I samband med Dokument inifråns granskning fick de ta del av polisutredningen.

– Jag skrattade av ilska. I mitt huvud så har det alltid varit så att jag inte har gjort någonting. Men när man gick igenom utredningen och såg hur den har skötts så kändes det som att man var med i en dålig Beck-film. Det är skrattretande hur dåligt det var, säger Robin.

Nu ska bröderna skriva en bok om allt de varit med om.

– Den ska handla om vår resa genom de här åren och det som alla velat veta: hur det har varit att leva med det här, säger Christian Karlsson.

Se Fallet Kevin på SVT Play här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet