Arkivbild från en skjutning i Malmö i november. Foto: TT

Brutal start på 2018 – fyra dödsskjutningar på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Det har bara gått femton dagar av det nya året. Men hittills har redan fyra personer dött till följd av skjutningar runt om i landet. Flera av skjutningarna tros ha kopplingar till gängkriminalitet.

Den 8 januari skjuts en man i huvudet mitt inne på en pizzeria på torget i Rinkeby. Skjutningen kommer efter en förhållandevis lugn start på det nya året – dittills fritt från skjutningar.

Veckan som följer blir blodigare.

Fyra dödsskjutningar inom loppet av en vecka

Runt om i Sverige finns olika grupperingar som slåss om makt, pengar och droger. Bara i januari har sju personer skjutits – fyra av dem har bragts om livet.

Gunnar Appelgren är polisens expert på gängkriminalitet

– Vi vet inte varför, men januari sticker ut varje år. Vi höll upp ett varningens finger om att vi behövde vara på tårna i januari, för att det är många skjutningar just då, säger Gunnar Appelgren.

”Varje vapen räknas”

Förra året var det över 300 skjutningar i Sverige. För att få kontroll över situationen har polisen satsat hårt på att få bukt på droghandeln. Man har även försökt få tag i vapen runt om i landet. ”Varje vapen räknas”, säger Gunnar Appelgren och berättar att man beslagtog 175 skjutvapen och 25 automatvapen förra året.

Man arbetar också mellan utsatta kommuner för att utbyta erfarenheter och hjälpas åt.

– Alla kommuner är olika. Men de flesta nätverk har kontakt med varandra.

”En sak är säker – vi måste göra mer”

Trots de åtgärder man vidtagit menar Gunnar Appelgren att man från polisens sida inte är nöjd. I alla fall inte med resultatet.

– Bedömningen är att om vi gör samma sak som förra året, så kommer inte dödsskjutningarna minska. Konflikterna finns kvar och det är fortfarande samma grupperingar. Men får vi styr på våra resurser så kommer det ge effekt – det måste ge effekt, säger han.

– En sak är säker – vi måste göra mer. Vi måste bli bättre, säger han.

”Skolas in i kriminalitet”

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tror att ett sätt att få kontroll över situationen med gängkriminaliteten är att få en ökad samverkan mellan flera myndigheter. Han menar att man måste ta tag i problemen tidigare.

– Socialtjänsten måste ingripa tidigare mot kriminella miljöer. När barn växer upp i den här typen av miljöer så skolas de även in i kriminalitet, säger Morgan Johansson.

Skjutningar hittills under 2018

8 januari – Rinkeby, Stockholm

Man cirka 25 år gammal skjuts i huvudet på en pizzeria på Rinkeby torg. Han avlider av sina skador.

12 januari – Flogsta, Uppsala

Två män skjuts inne på en pizzeria, männen ska inte ha känt varandra sedan tidigare uppger polisen. Både skadas och förs till sjukhus, men överlever.

12 januari – Närlunda, Helsingborg

Två män hittas skottskadade i Helsingborg. Den ene mannen, 23 år gammal, avlider. Den andra, 22 år gammal, förs till sjukhus med allvarliga skador.

14 januari – Rissne, Stockholm

Man i 35-års åldern hittas skjuten i Rissne i Sundbyberg. Han förs till sjukhus men avlider.

14 januari – Malmö

En 21-årig man skjuts ihjäl på Per Albin Hanssons väg i Malmö. Mannen är den tredje brodern i samma familj som skjutits i Malmö det senaste året. Han är den andra att bli bragd om livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.