Finansministern Foto: TT

Budgetpromenad kantad av demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Finansministern kunde i år göra sin traditionsenliga budgetpromenad utan oro för att den ska bli nedröstad i riksdagen. Istället överröstades hon på delar av vägen av demonsterande mjölkbönder.

Det var som vanligt ett stort medieuppbåd när finansminister Magdalena Andersson lämnade finansdepartementet med statsbudgeten i famnen för att lägga fram och debattera den i riksdagen.

SVT:s politiske reporter Love Benigh följde med på vägen och bad Magdalena Andersson beskriva årets budget.

Höstbudgeten 2015

– Det här är en budget där vi investerar i Sverige för att möta de stora utmaningar vi står inför. Det är fler som ska få jobb, vi ska vända utvecklingen i skolan och investera mer i klimatteknik, säger hon.  

Om du jämför med förra årets känsla, när det fanns orosmoln och var osäkert om du skulle få igenom budgeten?

– I det här läget är det bra att de seriösa partierna i riksdagen har slutit en överenskommelse. Vi har bestämt hur vi hanterar den situation som uppstod när Sverigedemokraterna gjorde som de gjorde förra året, svarar hon.

Manifestation för mjölkbönder

Utanför riksdagen överröstades finansministern av en manifestation för svenska mjölkbönder, som Lantbrukarnas riksförbund (LRF) arrangerade. De skanderade ”Inga bönder, ingen mat” och ”Stöd svensk mjölk”.

Finansminister Magdalena Andersson anslöt till ropen.

– De tar upp en viktig fråga. Det är många svenska mjölkbönder som har problem när världsmarknadspriset sjunkit och det har blivit mindre handel med både Kina och Ryssland. Därför har vi i den här budgeten genomfört en särskild skattesänkning på diesel just för att stödja alla svenska mjölkbönder. Jag är oroad för situationen och försöker själva köpa svenska produkter, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet