Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch backade från sitt uttalande om att biståndet till Turkiet bör dras in. Men hon får kritik från Magdalena Andersson (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Busch backar från Turkietuttalande – Andersson: ”Oansvarigt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Ebba Busch har backat från sitt hot mot Turkiet menar S-ledaren Magdalena Andersson att uttalandet var ”oansvarigt”.

– Vi behöver inte fler käppar i hjulet i Natoprocessen. Vi behöver inte att de sticks in av Sveriges vice statsminister, säger Andersson.

Ebba Busch (KD) öppnade under tisdagen till Aftonbladet att Sverige skulle kunna dra in biståndet till Turkiet om landet inte fängslar eller utvisar den ”Kurdiska räven” Rawa Majid, som befinner sig där till Sverige.

– Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge, sa Ebba Busch då.

Under onsdagsmorgonen svängde dock Busch och korrigerade sitt uttalande. Hon säger att det inte är aktuellt att dra in något bistånd till Turkiet och att uttalandet från tisdagen var ett ”generellt resonemang” som inte specifikt handlade om den Kurdiska räven och Turkiet.

Andersson: ”Skadan är redan skedd”

Från oppositionen får Buschs uttalande nu kritik. Magdalena Andersson (S) menar att det här har skadat Natoprocessen.

– Det är djupt olämpligt. Vi behöver inte fler käppar i hjulet i Natoprocessen. Och vi behöver inte att de sticks in av vice statsminister, säger Andersson.

Andersson säger att även Socialdemokraterna vill att press ska sättas på Turkiet för att de ska lagföra eller utlämna Rawa Majid, men att det bör göras i samtal med Turkiet och inte genom offentliga politiska utspel.

– Även om Ebba Busch har försökt backa så är skadan redan skedd, säger hon till SVT.

SVT:s korrespondent: ”Påtryckningarna märks inte av”

Men några påtryckningar från Sverige märks inte av i Turkiet, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

– Jag pratade med en källa inom den turkiska polisen som sa att man är medveten om situationen, men att de här påtryckningarna som svenska myndigheter säger sig utföra märks inte alls av här hos polisen i Turkiet, säger han till Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.