Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Busch om bråket: ”Det var rimligt att dra en gräns” Foto: TV4

Busch om Åkesson: ”Så skriver man inte”

Uppdaterad
Publicerad

Åkesson (SD) kallar Teodorescu Måwe (KD) för ”självgod finborgare” och Busch (KD) rasar och skriver att Åkesson är ”passivt aggressiv” och har ett ”snöflingebeteende”.

Tidöpartierna har hamnat i bråk efter Teodorescu Måwes kritik mot SD-ledaren i en intervju i DN.

Alice Teodorescu Måwe (KD) intervjuades av Dagens Nyheter förra veckan och lyfte bland annat fram Sverigedemokraternas nazistiska rötter samt att hon inte har något gemensamt med partiet.

– Jag har inget gemensamt med SD. Jag vill att Sverige ska fortsätta ta emot små Alicear, sa hon till DN.

Åkesson: ”Självgoda finborgare”

Sverigedemokraternas partiledare kommenterade Alice Teodorescu Måwes uttalanden och skrev på X, utan att nämna hennes namn, att hennes beteende bland annat är ”ynkligt”.

SD-ledaren skrev:

”Jag har alltid haft så ofantligt svårt för dessa självgoda finborgare. De som i all sin förnämlighet uttrycker lite lagom realism, men samtidigt är antingen för fina eller för ängsliga för att röra sig utanför de av det vänsterliberala etablissemanget bestämda ramarna”.

Busch KD: Så skriver man inte

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kritiserade Jimmie Åkessons (SD) uttalande i ett långt inlägg på X under måndagskvällen där hon bland annat kallar partiledarens inlägg för ”passivt aggressivt” och ”snöflingebeteende”.

”Just det så skriver man inte om man står rakryggat för sin sak”, skriver hon inledningsvis i inlägget och hänvisar till Åkessons uttalande.

– Det var rimligt att dra en gräns, säger Ebba Busch till Tv4 på tisdagsförmiddagen.

På frågan om det är kontroversiellt att beskriva Sverigedemokraternas förflutna svarar Busch att hon inte tycker det.

– Jag har varit rak med att jag vet var SD kommer ifrån och jag vet var de står i dag. Jag har respekt för SD, säger hon och fortsätter:

– Jag var det första partiledaren som satte mig ner och pratade med dem. Det är jag som har gjort grovjobbet för att Sverige fick en ny regering genom att vi sa att man måste kunna prata med alla folkvalda partier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.