”Chauffören upplevde väldigt svåra tjälkskott”, säger bolagets presschef Simon Sandberg. Foto: TT

Busschaufförens förklaring: ”Tjälskott i vägbanan”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt bussbolaget Bergkvarabuss har föraren uppgett att han följt reglerna för arbetstider och vila, samt att han inte upplevt några tekniska problem med bussen.
– Chauffören upplevde väldigt svåra tjälskott i vägbanan, säger bolagets presschef Simon Sandberg.

Tre personer har omkommit och ett 30-tal personer har skadats i den bussolycka som inträffade på E45 mellan Sveg och Fågelsjö i Härjedalen på söndagsmorgonen. Bussen kom från Ängskolan i Skene i Marks kommun och innehöll skolelever som skulle åka i väg på en skidresa.

Bussbolagets presschef Simon Sandberg bekräftar för SVT Nyheter att de pratat med chauffören medan han varit på väg hem tillsammans med några andra medarbetare.

– Han har berättat för oss att han upplevde väldigt svåra tjälskott i vägbanan. Det ska enligt honom vara anledningen till att bussen kom ur kurs, säger Simon Sandberg och fortsätter:

– Men vi kan inte på något sätt bekräfta detta. Som alla andra så inväntar vi vad utredningen säger. Det är vår chaufförs version.

Läs mer: Skolelever i allvarlig bussolycka i Härjedalen

Ska ha följt viloreglerna

Enligt Sandberg har föraren varit ensam på resan, men noga följt bestämmelserna för arbets- och vilotider.

– Som alla andra i branschen har vi att förhålla oss till de kör- och vilotider som finns. När man som chaufför har kört i 4,5 timmar är man tvingad till att ta en paus i 45 minuter, innan man fortsätter att köra. Det ska vår chaufför ha gjort, säger han.

Enligt Sandberg ska chaufförens paus ha avlagts på ett torg i Lesjöfors.

TV: Här sörjer eleverna sina skolkamrater

Chauffören mår mycket dåligt

Busschauffören mår mycket dåligt efter det som hänt, säger Sandberg.

– Vi är alla fortfarande oerhört skakade över det som hänt, det är en en sådan fruktansvärd händelse. Vi kan inget annat göra än att skicka ut våra tankar till de som drabbats av det hemska, till deras familjer och anhöriga.

Läs mer: ”Det kunde lika gärna varit jag”

Ett tjälskott är skador på vägar i form av sprickor eller gropiga partier som uppkommer på våren då tjälen tinar bort.

Under vintern då vägen fryser ackumuleras de stora mängder vatten som bidrar till en tjällyftning av hela vägkroppen och när marken senare tinar rasar vägen fläckvis ihop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet