Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Skolelever i allvarlig bussolycka i Härjedalen

Publicerad

Tre personer har omkommit och ett 30-tal personer har skadats i en bussolycka på E45 mellan Sveg och Fågelsjö i Härjedalen. Tillståndet hos två av de skadade uppges vara kritiskt.

Obs! Artikeln publicerades den 2 april 2017.

Olyckan inträffade på söndagsmorgonen. Bussen kom från Ängskolan i Skene i Marks kommun och innehöll skolelever som skulle åka iväg på en skidresa. Resan arrangerades av en idrottsförening.

Polisen bekräftar att tre personer har omkommit efter bussolyckan. Samtliga tre var ungdomar, rapporterar Expressen. Fem personer är allvarligt skadade, uppger sjukvårdspersonal. Dessutom är två personer kritiskt skadade, förda med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala, enligt TT. Totalt 23 personer vårdas på sjukhus för sina skador.

Polisen har inlett en förundersökning.

LÄS MER: Stabsläge i Marks kommun efter olyckan

Peter Nystedt vid räddningstjänsten säger att det initialt var som en krigsskådeplats på olycksplatsen.

– Det vårdades ungdomar i dikena och i princip överallt. Efter ett tag kom brandmän från Färila med ett sjukvårdstält så vi fick in skadade inomhus, så det blev lite mer ordning och reda, säger han.

– Det blir sådana krafter i en buss på 80–90-väg. De far runt i bussen, så ungdomarna ramlade på varandra. Det blir kaotiskt inne i bussen.

Över 50 ungdomar

Enligt Peter Nystedt fanns 59 personer i bussen: 52 ungdomar och 7 vuxna. Bussen färdades i norrgående riktning och körde av vägen cirka två mil söder om Sveg. Det ska inte ha varit halt på vägen där bussen körde av.

– Vi har transporterat i väg den sista skadade. Nu är ingen kvar på plats. Det som återstår är att bussen ska bärgas, säger Peter Nystedt.

Bilder från olyckan visar hur bussen ligger på sidan i en liten slänt vid vägen.

LÄS MER: Löfven om bussolyckan: ”Hela landet i sorg”

I Marks kommun har ett kriscenter upprättats av kommunen. 

– Vi har gått upp i stabsläge och tar hjälp av vår krisgrupp, räddningstjänsten och kyrkan. Kommunhuset kommer att öppnas upp och vi finns där för dem som behöver hjälp, säger Lars Jerrestrand, tillförordnad kommunchef i Marks kommun.

Flaggan på halv stång utanför Ängskolan i Skene på söndagen. Foto: TT

Vägen stängs av

Den aktuella vägsträckan är tidigare olycksdrabbad och Trafikverket har inlett en utredning av det inträffade.

– Den tittar på orsaken, varför det skedde. Och den kommer att ta upp om det finns några åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen, säger Veronika Gustafsson vid myndighetens presstjänst.

– Om det är vägens beskaffenhet, mänskliga faktorn eller något annat får utredningen utvisa.

Polisen har också begärt att E45 söder om Sveg ska stängas av vid olycksplatsen på grund av kompletterande undersökningar, skriver polisen på sin hemsida.

Stoppet gäller i båda riktningarna och kommer att gälla fram till måndagen, uppger polisen. Trafiken kommer att ledas om.

Hit kan anhöriga höra av sig

Visa

Östersunds sjukhus har upprättat en upplysningscentral dit oroliga anhöriga kan ringa. Telefonnumret är 063-15 34 88.

Kristeam i Marks kommun, telefonnummer för anhöriga: 0320-21 72 24.

Informationsnummer för anhöriga: 113 13.

Man kan även kontakta polisen på 114 14.

Information från Härjedalens kommun.

På www.krisinformation.se finns länkar till myndighetssidor som uppdateras med ny information allteftersom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet