Prästen Katarina Hellgren är på plats i kyrkan i Kinna för att stötta, prata, eller bara ge en kram. Foto: SVT

Stabsläge i Marks kommun efter olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Chock, sorg och oro. Det är vad Marks kommuns krisgrupp POSOM-gruppen nu har att hantera efter beskedet att elever från bygden är de som varit med om den tragiska bussolyckan i Härjedalen.

I centralorterna Kinna och Skene försöker man nu från kommunens sida att möta alla de människor som drabbats av olyckan, direkt eller indirekt.

Totalt ska 59 personer ha funnits i bussen. 52 ungdomar, sex vuxna och chauffören.  Mellan 25 och 30 personer skadades, och enligt de senaste officiella uppgifterna ska tre vara döda.

LÄS MER: Skolklass i allvarlig bussolycka i Härjedalen

– Vi har gått upp i stabsläge och tar hjälp av vår krisgrupp, räddningstjänsten och kyrkan. Kommunhuset kommer att öppnas upp och vi finns där för de som behöver hjälp, säger Lars Jerrestrand, tillförordnad kommunchef i Marks kommun.

”Det som skulle bli något roligt slutade i tragedi”

När SVT Nyheter var på plats vid kommunhuset vid lunchtid hade det fortfarande inte öppnats, däremot är kyrkan i Kinna öppen, och där har nu människor börjat samlas.

– Vi håller öppet kyrkan och finns här för alla som tar emot oss. Alla som behöver prata får komma. Jag har redan fått påringningar. Det här skapar så mycket sorg och oro, säger Katarina Hellgren som är präst i Kinna.

LÄS MER: Löfven om bussolyckan: ”Hela landet i sorg”

Katarina vill att kyrkan ska vara en samlingspunkt dit man kan komma för att få gråta, prata eller bara få en kram.

– Man blir väldigt berörd. En resa som ska vara något roligt och som slutar i en tragedi, säger hon.

Den som är anhörig till barn som var med på bussen kan ringa till en upplysningscentral på Östersunds lasarett för att få mer information på telefonnummer: 063-15 34 88

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolyckan i Härjedalen

Mer i ämnet