Foto: SVT

Byggnads ordförande om kraven på Löfven: En dolkstöt rakt in i svenska löntagares bröst

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna kan inte gå med på att förändra arbetsrätten åt det håll som Centerpartiet vill. Det säger Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads, som också sitter i Socialdemokraternas partistyrelse.

Några av de omdiskuterade kraven som Liberalerna och Centerpartiet ställer för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister är ändrade turordningsregler vid uppsägning, lägre ingångslöner för nyanlända, och friare hyressättning.

Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads, är starkt emot att gå Centerpartiet till mötes om förändrad arbetsrätt.

– Det är en dolkstöt rakt in i svenska löntagares bröst, om det man pratade om i valrörelsen får gälla, säger Lindholm och fortsätter:

– Det mest häpnadsväckande är väl att man ska lägga sig i lönebildningen, att våra politiker plötsligt ska ta hänsyn till de 80 år då marknadens parter har gjort jobbet, ett förbannat bra jobb, faktiskt.

”Får inte se dagens ljus”

Han säger att han inte vet exakt hur kraven är formulerade.

– Men om det handlar om förändrade turordningsregler och sänkta ingångslöner, så får de i min värld inte se dagens ljus.

Kraven diskuterades på Socialdemokraternas möte på Bommersvik i helgen, där Lindholm närvarade.

– Jag kan vara tydlig här ikväll, för jag kan lova att jag var det på Bommersvik också, säger han i Agenda.

Kravet om friare hyressättning har fått Hyresgästföreningen att reagera, Förbundsordförande Marie Linder ser kravet om friare hyressättning som ett steg mot marknadshyror, något som finns på Hyresgästföreningens svarta lista.

– Det skulle innebära att man tar ett första steg bort från den generella bostadspolitiken, bort från det att bostaden är en mänsklig rättighet.

– Jag ser det som otroligt allvarligt. Dessutom är det ett förslag som svenska folket inte vill ha, säger Linder och hänvisar till en undersökning som Hyresgästföreningen gjort.

”Oerhört svår att svälja”

Jan Larsson, tidigare valstrateg för Socialdemokraterna, säger att kravlistan blir tuff för S.

– Det är klart att den är oerhört svårt att svälja. I praktiken har man ju gått till val på att minska klyftorna, säkra arbetsrätten och att inte höja hyrorna. Sedan får man tillbaka det här. Det är ett enormt högt pris och en enormt hög risk för socialdemokratin om man skulle låta sig dikteras av det här, säger han och fortsätter:

– Men skulle det här vara öppningen till en förhandling då tycker jag att man ska föra den förhandlingen hela vägen och se var smärtgränsen går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.