Eva Landahl är programchef och tidigare ansvarig utgivare för SVT:s valprogram.

Byte av utgivarskap under valdagen

Uppdaterad
Publicerad

Radio och TV-lagen, som reglerar SVT såväl som alla marksända etermedier i Sverige, kräver att vissa typer av uttalanden ska bemötas. 

Vi blev nyligen fällda i Granskningsnämnden för att inte tillräckligt ha tagit bemött en situation i Aktuellt. Igår inträffade ett liknande läge i samband med partiledardebatten och jag står fast vid min bedömning att Jimmie Åkessons uttalande behövde bemötas i någon form.

Nyhetsbloggen

Det här är, som jag sagt under dagen, ingen lätt fråga och idag har vi diskuterat andra möjliga sätt att göra bemötandet. Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor.

Beslutet har väckt en diskussion om demokratiparagrafen som jag och SVT välkomnar. Under kvällen har det också rests frågor om att jag har ”gillat” två SD-kritiska artiklar på twitter 2017 och 2014, samt en kommentar av en SD-politiker.

Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem. Det är förklaringen men jag förstår att den inte kommer anses tillfredställande.

För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för de rikssända valprogrammen på valdagen, och kommer att inte delta i resten av valbevakningen.

Det är viktigt att valrörelsens sista dag får handla om de sakfrågor som väljarna tycker är viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet