Hanna Stjärne, vd SVT. Foto: TT

Programchef: Vi står fast vid beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och SVT har under lördagsförmiddagen suttit i ett möte med anledning av en markering SVT gjorde mot ett uttalande av SD:s partiledare Jimmie Åkesson om att invandrare inte ”passar in i Sverige”. SVT står fast vid beslutet, säger Eva Landahl efter mötet.

Sverigedemokraterna har riktat skarp kritik mot Sveriges Television och krävt ett möte med SVT efter att SVT tagit avstånd från ett uttalande som partiledare Jimmie Åkesson gjorde i slutdebatten. I debatten, som sändes på fredagskvällen, sade Åkesson att invandrare har svårare att få jobb för att de inte är svenskar och för att de inte ”passar in i Sverige”.

SVT markerade mot uttalandet med hänvisning till demokratiparagrafen som finns i radio- och tv-lagen.

”Lugn och sansad ton”

Sverigedemokraterna och Eva Landahl, programchef och tidigare ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, träffades på lördagsförmiddagen efter krav från SD. Eva Landahl säger att mötet var bra och i en lugn och sansad ton.

– Sverigedemokraterna förklarade hur de såg på vår markering och vi fick möjligheten att förklara att vi har demokratiparagrafen som gör att vi ska ta avstånd när något som kan uppfattas som nedsättande sägs. Jag bedömde att Åkesson gjorde ett uttalande som var nedsättande mot invandrare som grupp.

Eva Landahl säger att mötet inte handlade om att SD krävde en ursäkt, utan undrade om SVT kommer att backa.

– Jag sa att vi stod fast vid den markeringen vi gjort.

”Jag tycker att det är en skandal”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge säger att mötet var konstruktivt, men att han inte är nöjd.

– Jag tycker att det är en skandal. Jag tycker inte att SVT ska få lägga sig i en politisk debatt på det här sättet.

Han fortsätter:

– Det här är inte public services uppgift. De ska inte gå in och recensera enskilda politikers uttalande på det sättet.

SD kommer att anmäla beslutet till Granskningsnämnden för att få det prövat.

Hanna Stjärne, vd SVT. Foto: TT

”Står bakom vår utgivares bedömning”

SVT:s vd Hanna Stjärne säger att hon står bakom beslutet att ta avstånd från Åkessons kommentar.

”SVT har att tillämpa radio- och tv-lagen som säger att uttalanden kan kräva ett bemötande eller avståndstagande. Lagen reglerar all etermedia i Sverige.

På fredagskvällen gjorde SVT:s dåvarande ansvariga utgivare bedömningen att ett enskilt uttalande i direktsändning, vägt mot lagen, behövde bemötas.

”Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av vårt agerande också denna gång,” skriver Hanna Stjärne.

Här kan du se hela slutdebatten i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.