Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

C hotar med misstroendeförklaring mot Pourmokhtari

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet hotar med misstroendeförklaring mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) efter onsdagens budgetpresentation.

Centerpartiet kommer med ett ultimatum till regeringen under torsdagen.

– Om regeringen inte levererar en klimathandlingsplan innan jul, som visar hur man når klimatmålen, och då samtliga klimatmål, även de till 2030, då kommer vi att väcka misstroende mot klimatministern, säger Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitiske talesperson, till Sveriges Radio Ekot.

Sveriges klimatutsläpp kommer att öka med mellan 6 och 10 miljoner ton till år 2030, och med nuvarande politik går det därmed inte att nå klimatmålen, konstaterar regeringen i sin budget, som presenterades i går.

Varken målet om nettoutsläpp av växthusgaser år 2045 eller nationella etappmål till 2030, som till exempel minskning av utsläpp i transportsektorn, kommer att nås enligt regeringens egen bedömning.

– Regeringen ska bedriva ett klimatpolitiskt arbete som är inriktat på att minska utsläppen av koldioxid och växthusgaser. Det står alltså i svensk lagstiftning, Rickard Nordin (C) i Ekot.

Hör vad Martin Ådahl (C), Janine Alm Ericson (MP) och Romina Pourmokhtari (L) sa under onsdagen angående att klimatmålen inte nås med regeringens budget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.