Foto: TT

Carl Schlyter: ”Jag kandiderar inte som språkrör”

Publicerad

Han har pekats ut som en av personerna skulle ställa upp och utmana Gustav Fridolin på posten som manligt språkrör i Miljöpartiet. Nu meddelar det rutinerade MP-profilen Carl Schlyter att han inte tänker ställa upp.

– Jag har igår meddelat valberedningen att jag inte kandiderar som språkrör, skriver Schlyter på facebook.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd, har nämnts som en tänkbar efterträdare. Han har dock aldrig rakt ut sagt att han tänker sikta på att knipa Fridolins post vid MP-kongressen som inleds i Karlstad 13 maj.

Kryptiskt uttalande förra veckan

Det närmaste besked som Schlyter givit i frågan har snarare varit det som kom för en vecka sedan, då han inte helt och hållet avfärdade idén.

– Någon gång i framtiden kanske jag ställer upp, sade han då till SVT Nyheter.

Det finns förvisso ingen motsägelse i det han sade då och det faktum att han nu helt stänger ingen den något gläntande språkrörsdörren. Men nu har beskedet definitivt kommit, i ett långt inlägg på facebook skriver Carl Schlyter om sitt beslut.

– Jag är glad och tacksam över det stöd jag har fått av er som har hört av sig och nominerat mig, skriver han i inlägget, och fortsätter:

– Min inställning är och har varit att den situation vi befinner oss i nu leder till att vi bör ge båda våra språkrör förnyat mandat för det kommande året på vår kongress.

Vill fokusera på MP-framgångar

I samma inlägg förkunnar Carl Schlyter att han ser fram emot att Miljöpartiet nu ska ta fram en efterträdare till partisekreterare Anders Walner. Vad gäller språkrörsfrågan hoppas Carl Schlyter, i och med sitt facebook-inlägg, kunna göra den något mindre het.

– Det blir mitt bidrag till att minska spekulationerna kring namn och börja diskutera hur vi kan fokusera på politiska framgångar, skriver han.

Helt klart är dock att det pågår någon form av kampanj inför Miljöpartiets kongress, som inleds på torsdag nästa vecka.

I SVT:s Gomorron Sverige på onsdagen meddelade Gustav Fridolin och Åsa Romson att det nu gäller att övertyga partiets medlemmar och avdelningar om vilka som är bäst lämpade att leda partiet.

– Vi är tydliga med att visa att vi ställer upp var och en för sig, sade Romson.

Bolund: Inte aktuellt

Vilka två som fortsättningsvis kommer att leda Miljöpartiet avgörs vid partikongressen som inleds den 13 maj.

Finansmarknadsminister Per Bolund svarar inte på om han haft någon kontakt med valberedningen.

– De interna processerna håller vi interna. Jag har varit tydlig utåt och sagt att det inte är aktuellt för mig att kandidera och att jag står bakom Åsa och Gustav och har fullt förtroende för dem, säger Per Bolund till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet