Cecilia Wikström (L): ”Utsatt för någonting jag inte önskar min värsta fiende”

Uppdaterad
Publicerad

Fullfölja uppdraget i EU-parlamentet, en lång semester och därefter jobbsökande. Så ser de närmaste månaderna ut för Cecilia Wikström (L) efter att hon har petats från Liberalernas EU-vallista.
– Jag tycker att jag har varit utsatt för någonting som jag inte önskar min värsta fiende, säger hon i Morgonstudion.

Det var i fredags som Liberalernas partistyrelse ställde sin EU-parlamentariker Cecilia Wikström inför ett ultimatum: Hon kunde antingen välja mellan att vara partiets förstanamn i EU-valet eller behålla sina sidouppdrag i form av styrelsearbete. Genom sidouppdragen tjänar hon 70 000 kronor, nästan lika mycket som lönen som EU-parlamentariker.

– Jag tycker att jag har varit utsatt för någonting som jag inte önskar min värsta fiende. Jag ingår ju själv i partistyrelsen så det var en rätt egendomlig sits att vara med om en utfrågning, typ en rättegång, men utan försvarare, säger Cecilia Wikström i Morgonstudion.

”Jag står kvar”

Hon försvarar sitt beslut att välja styrelseuppdragen före jobbet som EU-parlamentariker och tycker att Liberalerna har agerat svagt.

– Jag står kvar, jag tar ansvar. Jag tycker inte det är ledarskap att låta media ta ansvar för hur ett parti ska agera utan man måste stå kvar, man måste våga ta ansvar och också försvara den person som man har valt.

”Lång semester sen titta efter jobb”

Även om Cecilia Wikström inte lämnar Liberalerna blickar hon nu mot en framtid utanför politiken.

– Min väg går vidare. Jag ska fullfölja mitt uppdrag i parlamentet med värdighet och med kvalitet till sista dagen, sista juni. Därefter ska jag ha en lång semester och sen ska jag börja titta efter jobb, tänker jag.

SVT Nyheter har sökt Liberalerna för att bemöta Cecilia Wikströms anklagelser. Partiet hänvisar till sina tidigare uttalanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer