Centerpartiet under riksdagsspärren

Uppdaterad
Publicerad

KD och C skulle inte komma in i riksdagen om det var val i dag.

Nu ligger också Centerpartiet under fyraprocentsspärren för att komma in riksdagen, rapporterar Demoskop i sin senaste väljarbarometer. Inte heller Kristdemokraterna skulle bli kvar i riksdagen vid val i dag trots en uppgång med 1,3 procentenheter, skriver Expressen.

Avståndet mellan regeringens allianspartier, 44,8 procent, och den rödgröna opposition, 48,8 procent, har krympt något efter Demoskops förra mätning, sedan Vänsterpartiet gått ner med 2,5 procentenhet till 4,4 procent.

Skakigt för alliansen

Vid val i dag skulle inte Fredrik Reinfeldts regering kunna sitta kvar om Demoskops resultat står sig. Moderaterna har nu stöd av 30,8 procent, oförändrat sedan förra Demoskopmätningen, och Folkpartiet av 6,6 procent, ett plus på 1,7 procentenheter. Det är resultat som inte räcker för att de två partierna ska kunna bilda regering.

Socialdemokraterna backar 0,3 procentenheter till 35,4 medan Miljöpartiet ökar 1,4 till 9,1 procent.

Sverigedemokraterna får 8,0 procent i mätningen, ett minus på 0,6.

Demoskop frågade 1.000 personer över 18 år vilket parti de skulle ”rösta på om det var val i dag?”

Undersökningen gjordes den 26 juni-4 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet