Centerpartiet tar nu avstånd från tidigare samarbetspartners i det som var Alliansen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Centerpartiet byter till nygammal logga

Uppdaterad
Publicerad

Fyrklövern har i flera decennier varit en symbol för partiet, dock inte de senaste åren. När partiet hade förtroenderåd under fredagen slogs det fast att man tar avstånd från Alliansen – och återgår till den förra partiloggan.

Centerpartiet skriver att den nya versionen av fyrklövern föreställer hjärtan i en ring. Något de själva hävdar pekar på vad de står för och vad de vill politiskt.

– Det fångar in både vår historia och vår vilja att gå framåt mot nya mål. Det är en förnyad fyrklöver, sammansatt av fyra hjärtan som tillsammans pekar mot mitten. En fyrklöver i rörelse framåt, skriver partisekreteraren Michael Arthursson i ett pressmeddelande.

Tar avstånd från Alliansen

Med den nya politiska profilen så säger partiet att man vill ta avstånd från sina tidigare samarbetspartners i Alliansen. Detta efter att de senare sagt sig kunna samarbeta med Sverigedemokraterna.

Centerpartiet kallar sig för ett ”självständigt, borgerligt, liberalt parti.” De ville dock inte berätta vad deras hjärtefrågor kommer bli i nästa års valrörelse.

Avståndstagande

Inte heller gavs några svar på om Centerpartiet kan tänka sig att sitta i en socialdemokratisk regering som får stöd av Vänsterpartiet. Man talar dock om ett avståndstagande från ”socialism, förmyndarmentalitet och vänsterpolitik.”

– Vi kommer presentera vilka frågor vi går till val på i vårt valmanifest i sommar, sa partiledare Annie Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.