Genrebild. Personerna på bilden har inget med personen i artikeln att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Cheferna sa att hoten sällan verkställs – tyckte inte man behövde göra något”

Uppdaterad
Publicerad

Camilla jobbar som utredare på en polisstation sedan flera år tillbaka. Hon menar att mindre hot förekommer som en del av vardagen, men när det började riktas mot hennes familj fick hon nog. Hos cheferna fick hon dock inget stöd – istället tyckte man att händelsen inte var tillräckligt viktig.

– På mitt jobb är det definitivt inte någon nolltolerans, utan man sopar det under mattan, säger hon till SVT Nyheter.

Efter att en person blivit missnöjd med ett ärende som hanterades av polisutredaren Camilla så blev hon och hennes familj utsatta för vad hon själv uppfattade som hot.

– En person sa att jag och min familj skulle se oss om noga när vi gick på stan. Och de kollade upp var jag bodde någonstans, säger hon.

Camilla vågade inte längre ta sig hem från jobbet själv, men hennes chefer tog inte hoten på allvar:

– När jag och andra har fått sådana hot säger de att det är så sällan någon faktiskt verkställer hoten, så de tyckte inte att det behövde göras någonting.

Camilla heter egentligen något annat och har valt att vara helt anonym. Hon säger att cheferna meddelat att man inte får prata med media om sina arbetsförhållanden på stationen.

– Jag önskar att jag kunde sitta ansikte mot ansikte med dig och ha mitt riktiga namn, och säga att på en av Sveriges största, kanske viktigaste myndigheter, har vi seriösa systemfel. Men då skulle jag stå utan ett jobb imorgon, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.