Cissi Wallin: Rättsväsendet ska inte straffa de som namnger sina förövare

Uppdaterad
Publicerad

Trots domen om grovt förtal i slutet av 2019 och den pågående rättsprocessen om hennes bok så står Cissi Wallin fast vid att en kvinna ska ha rätt att offentligt peka ut en misstänkt förövare – även om han inte är dömd. Det säger hon i SVT:s 30 minuter under onsdagskvällen.

Justitiekanslern (JK) beslutade beslutade förra året att väcka åtal mot debattören Cissi Wallin efter att hon gav ut sin bok ”Allt som var mitt”. I boken framkommer samma uppgifter som Cissi Wallin skrev på sociala medier under metoo-hösten 2017-2018 där hon pekade ut en man för våldtäkt.

Inläggen resulterade till en villkorlig dom för grovt förtal redan under slutet av 2019. Men under onsdagens intervju med SVT:s 30 minuter understryker hon att hon står fast vid rätten att peka ut förövare.

”Det är från fall till fall”

Tycker du att det bör vara så att man får namnge en förövare även om den personen, som i ditt fall, inte är dömd i domstol?

– Ja, det tycker jag. Sedan är det från fall till fall så klart. Jag som har ett väldigt stort konto med många följare skulle inte namnge busschauffören Mustafa som inte är en offentlig, mäktig, uppburen person som jag upplever har missbrukat sin makt.

Men hon tillägger att den som har ett mindre konto på sociala medier skulle kunna namnge även i ett sådant fall.

– Om en kvinna som har 200 vänner på Facebook vill skriva att ”Mustafa våldtog mig” så tycker jag att hon ska få göra det, framför allt om hon har gjort en polisanmälan.

”Kanske tvingas gå i skola med sin förövare”

Enligt Wallin kan möjligheten att namnge ibland upplevas som den enda möjligheten till upprättelse för en kvinna som utsatts för övergrepp.

– Den här unga tjejen kanske tvingas gå i skolan med sin förövare, då känner man att då har man inte så många alternativ än att skriva på Facebook eller till en liten större krets. Då tycker inte jag att rättsväsendet ska gå in och straffa en sådan person som en brottsling. Det är inte rättssäkert.

Hur ser du på risken att oskyldiga män pekas ut?

– Vi vet ju statistiskt, forskningsmässigt, att det är otroligt ovanligt att sexualbrottsdrabbade kvinnor ljuger om att de har varit utsatta. Däremot vet vi att väldigt många som har utsatt någon ljuger.

Se hela intervjun med Cissi Wallin i ”30 Minuter” på SVT2 klockan 21.45. Eller på SVT Play från 19.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.