Cissi Wallin i unik intervju om Fredrik Virtanen: ”Jag har sett honom och gömt mig, och sprungit och gråtit” Foto: Instagram/SVT

Cissi Wallin i unik intervju om Virtanen: Hans skydd är att vara i förnekelse

Uppdaterad
Publicerad

Skribenten Cissi Wallin var den som för nio dagar sedan i samband med me too-rörelsen publicerade Fredrik Virtanens namn på sitt Instagramkonto och anklagade honom för att 2006 ha drogat och våldtagit henne. Efter att Fredrik Virtanen trätt fram och förnekat anklagelsen svarar Wallin nu.– Jag har levt med den här tystnaden och skammen i elva år. Trots att många visste om hans beteende. Varför gjorde ni ingenting? Varför sa ni ingenting? säger hon till SVT Nyheter.

Fredrik Virtanen bemöter i dag anklagelserna som bland andra Cissi Wallin riktar mot honom. Det handlar om våldtäkt, ofredanden och olämpligt beteende mot kvinnor. Fredrik Virtanen medger i intervjun i Aftonbladet att han har betett sig ”tölpigt”, men avfärdar de grövsta anklagelserna, däribland Wallins anklagelse om att han drogat och våldtagit henne. 

Ciss Wallin står i en unik intervju med SVT nyheter fast vid sina anklagelser och avfärdar Virtanens försvar.

– Jag hade inte väntat mig något annat. Att den här typen av förövare erkänner är väldigt ovanligt. Det här är ett patologiskt beteende av kvinnohat. Skulle han erkänna för sig själv vad det är han har gjort under alla år… det gör de inte den här typen av personer. Det är deras skydd att vara i förnekelse, säger Cissi Wallin. 

Tvingades gå omvägar

Hon säger att hennes liv har präglats hårt av våldtäkten hon anklagar Fredrik Virtanen för, som ska ha ägt rum 2006. Allt från vad hon läser i tidningen till hur hon rör sig i staden. 

– Jag och Fredrik Virtanen har bott ganska nära varandra i samma stadsdel i många år. Jag har ju fått gå omvägar. Jag har sett honom och gömt mig, och sprungit och gråtit. När jag hade 25-årsfest så satt han i samma bar. Då gick jag därifrån. Han satt kvar, han gick inte, utan det var jag som fick gå. 

Ingen hämnd

Cissi Wallin valde 2011 att polisanmäla Fredrik Virtanen, men utredningen lades ner eftersom brott inte kunde styrkas. När hon i samband med #metoo publicerade hans namn var det ingen hämnd, säger hon. 

– Jag gjorde det för att jag vet att det är många som inte har min röst, som inte har min plattform, som inte har mitt ”kapital”. Jag får hundratals mejl nu att fler vågar berätta sin historia, kräva att rättsväsendet tar dem på allvar och att ingen ska vara med om det jag var med om. Det känns skönt nu för det är lite som ett avslut för mig, säger Cissi Wallin. 

”Vi har ett skifte nu”

Vad som händer med Fredrik Virtanen framöver är inget hon bryr sig om, säger hon. Det hon bryr sig om nu är mycket större än det som sker med just en person.  

– Jag tror att vi har sett ett skifte nu. Någonting har gått sönder strukturellt, men någonting nytt har också börjat byggas upp. Jag hoppas innerligt för mina barn och alla framtida vuxna att de slipper växa upp och vara i ett samhälle där det finns en tystnadskultur, där man som offer för just sexbrott blir automatiskt ständigt misstrodd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.