Foto: svt

Jan Helin: Besked i dag om SVT-profilen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen stod det klart att polisen inlett en förundersökning mot den SVT-profil som anklagats för sexuellt utnyttjande. – Under förmiddagen kommer ledningen att prata om det och det kommer ett besked om och i så fall på vilket sätt det här kommer att påverka SVT:s utbud, säger bolagets programdirektör Jan Helin.

SVT har ännu inte tagit något beslut om hur man ska göra med programmet som profilen är delaktig i.

Kommer svar under förmiddagen

Många har ställt sig frågan: kan SVT sända ett program med en person som står under de här anklagelserna? Är det det vi kommer få svar på i dag?

– Det ska komma så vitt jag förstår nu under förmiddagen, säger Jan Helin i Morgonstudion.

Jan Helin säger att han inte är insatt i detaljerna i fallet med SVT-profilen men förklarar att det är viktigt att gå till botten med händelserna och förstå vad det är som har hänt.

Känner inte igen tystnadskultur på Aftonbladet

Under onsdagen publicerade Dagens Nyheter en artikel där ett 20-tal anställda vittnade om sexism och vad som beskrevs som en tystnadskultur på Aftonbladet.

Jan Helin var tidigare i sju år chefredaktör på tidningen. I Morgonstudion fick frågan om han känner igen bilden som porträtteras i DN.

– Nej jag gör inte det. Men jag måste ju utgå från att det är många som har upplevt det på det sättet. Och det tycker jag är det som smärtar mest. Det är en rad konkreta fall som tas upp, varför kände inte jag till det här?

Hur kunde du inte göra det?

– Det tror jag är den punkt där jag har allra störst anledning till självkritik. Hur lyssnade jag egentligen. Så fort vi kände till händelser så tog vi upp dem men varför lyckades vi inte skapa en kultur där det är ett fullständigt oacceptabelt beteende och alla fattar det och om det ändå händer att det ska vara säkert och att man ska kunna ta upp det på en gång, säger Jan Helin.

– Det är deprimerande att läsa om allt detta och jag är djupt självkritisk på den punkten.

Chef under tiden då våldtäktsamnälan kom

Jan Helin var chef på Aftonbladet under tiden då ledarskribenten och kolumnisten Fredrik Virtanen anmäldes för våldtäkt.

– Den polisanmäldes vid den tiden. Vi förhöll oss naturligtvis till den polisutredningen och hade många diskussioner om den. Den förundersökningen lades sedan ned i brist på bevis och då befann jag mig i en situation då ord stod mot ord och jag såg inte då hur jag kunde agera vidare i det fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.